Využi novoročné ponuky na last minute zájazdy a objav Drač v Albánsku

29.01.2024 Dominika Cestovanie Zdielať
albansko-drac

Túžiš po dovolenke, aj keď je ešte len január? Máme pre teba super tip, navštív Drač v Albánsku a spoznaj jeho kultúru a tradície. Pred cestou by si mal vedieť toto.

Každý, kto pravidelne cestuje, ti potvrdí, že je to jedna z najlepších investícií. Spoznáš nových ľudí, objavíš miesta, o ktorých si možno ani netušil a hlavne si oddýchneš od bežných dní.

Cestovať za teplom sa odporúča najmä vtedy, keď je u nás zima a naopak, keď je leto, zostať doma. Ale samozrejme, je to len na tebe. Cestuj kedykoľvek chceš. Možno aj hneď zajtra do najstaršieho a druhého najväčšieho mesta Albánska s názvom Drač.

Aké ubytovanie preferuješ na dovolenke? Záleží ti na hotelových službách, stačí ti menší penzión s raňajkami alebo máš najradšej ubytovanie v apartmáne? Všetky typy ubytovania nájdeš za výhodné ceny na portály Booking.

ulica-albansko-drac
Autor: Secret Travel Guide (Unsplash)
 

Prečo si na dovolenku vybrať Drač v Albánsku?


Najstaršie albánske mesto Drač, nazývané aj ako Durres, leží na pobreží Jadranského mora a od hlavného mesta Tirana je vzdialené necelých 40 km. Najviac navštevovaný je Drač v letných mesiacoch, kedy turistov lákajú krásne piesočnaté pláže, čistá tyrkysová voda a Jadranské more. No výnimkou na návštevu nie je ani počas chladnejších mesiacov v roku. V tomto období máš možnosť navštíviť pozoruhodné pamiatky v menšej spoločnosti turistov.

Aj keď v minulosti Albánsko nepatrilo k vyhľadávaným dovolenkovým destináciám, dnes je všetko inak. Z roka na rok sa stáva populárnejšou krajinou na trávenie letnej i zimnej dovolenky. A to aj napriek tomu, že má stále nedokonalé cesty a ubytovanie na nižšej úrovni. No paradoxne na cestách uvidíš hlavne autá značky Mercedes, pretože Albánci akosi potrebujú prezentovať luxus.

Pri návšteve Albánska sa nebudeš nudiť, krajina má čo ponúknuť všetkým – dobrodružným povahám turistické miesta a očarujúcu prírodu, objavovateľom množstvo kultúrnych a historických pamiatok, aj cenovo dostupnú dovolenku tým, ktorí chcú ušetriť. To všetko charakterizuje Albánsko.
 

plaz-albansky-drac
Autor: Árpád Czapp (Unsplash)

Potrebuješ doplniť svoju batožinu o nové športové oblečenie? Tie najlepšie ponuky nájdeš na jednom mieste na našom webe.

Doprava do Albánska


Do Albánska sa dostaneš autom, autobusom i lietadlom. Tretí spomínaný spôsob je ten najpohodlnejší, ak nechceš v aute alebo autobuse stráviť viac ako 10 hodín. Priamym letom sa zo Slovenska do Albánska nedostaneš, počítať musíš s minimálne jedným prestupom.

V rámci krajiny môžeš na dopravu využiť autobus, taxík, prenájom bicykla, skútra alebo auta. No na cestách buď obozretný. Miestni totiž nie sú dôslední v dodržiavaní predpisov a bez problémov ťa predbehnú aj tam, kde by si to nečakal.

__bulb
Ako vybrať cestovné kufre za výhodnú cenu? Poradíme ti

Chystáš sa na dlhší výlet, dovolenku alebo pracovnú cestu? Už s predstihom mysli na to, do čoho sa zbalíš. Zisti, podľa akých kritérií vyberať cestovné kufre.

Doklady


Na územie Albánska je možné vstúpiť len s platným cestovným pasom alebo občianskym preukazom, ktorého platnosť musí byť podľa zákona minimálne 3 mesiace po ukončení pobytu. Pri cestovaní s deťmi platia na doklady rovnaké podmienky.

Cestuj pohodlne a bez starostí s Cestovnou kanceláriou DAKA. Už teraz má pre teba pripravenú veľkú ponuku zájazdov do rôznych krajín sveta. Vyber si ponuku s tvojou obľúbenou destináciou a vyraz.

Albánska mena a jazyk


Aj keď je úradným jazykom v tejto krajine albánčina, miestni obyvatelia sú prispôsobiví a zvykli si na komunikáciu s turistami v angličtine. A to najmä v hoteloch, reštauráciách a podnikoch.

Oficiálnou menou je lek (ALL). Ako v krajine platiť? Všeobecným odporúčaním je mať so sebou väčšiu hotovosť, keďže platba kartou je možná len na niektorých miestach. Dostupnosť bankomatov je dobrá najmä v turisticky navštevovaných miestach.

__bulb
Platba kartou v zahraničí - na čo všetko si dávať pozor?

Chceš v zahraničí platiť kartou? Mal by si vedieť, aké poplatky si tvoja banka účtuje. A vieš, čo robiť, aby bola platba kartou v zahraničí bezpečná? Povieme ti to.

Zdravotná starostlivosť


Úroveň zdravotníckych zariadení Albánska viaceré zdroje definujú ako dobrú, pričom je zdravotná starostlivosť je poskytovaná nielen štátnymi, ale aj súkromnými klinikami.

Ministerstvo zahraničných vecí však pred cestou odporúča uzatvoriť cestovné poistenie na krytie zdravotných nákladov v zahraničí.

Pred cestou nie sú potrebné žiadne špeciálne očkovania. Vhodné je skontrolovať platnosť vakcíny proti tetanu, nemala by byť staršia ako 10 – 15 rokov.

Do Albánska, ale aj iných krajín kedykoľvek a výhodne vďaka týmto ponukám. Neváhaj a využi ich aj ty.


Je dovolenka v Albánsku bezpečná?


Albánsko sa považuje za bezpečnú krajinu s podobnou úrovňou kriminality ako v iných krajinách. Návšteva celých rodín s deťmi napovedá, že ide o krajinu, kde stráviš pokojnú dovolenku a stretneš jej priateľských obyvateľov.  

Samozrejme, na bezpečie dbaj rovnako, ako na každej inej dovolenke. Neodporúča sa napríklad prespávať na parkoviskách a zdržiavať sa na odľahlých miestach. Na opatrnosť dbaj hlavne, ak sa vyberieš do vzdialených horských oblastí.
 

albansko-palmy-most
Autor: Albert Hyseni (Unsplash)

 

Špecifiká pri stravovaní


Aká by to bola dovolenka, ak by si neochutnal lokálne špeciality a chute typické pre tento región. Ak máš rád balkánsku kuchyňu, v Albánsku ti bude chutiť.

Na druhej strane je všeobecným odporúčaním vyhnúť sa stravovaniu v zariadeniach s príliš nízkymi cenami, stánkovým predajcom a podobne, kde nemusia byť dodržané potrebné hygienické štandardy. Odporúčané nie je ani pitie vody z verejných alebo neoverených zdrojov. Pre zachovanie zdravia vždy radšej uprednostni balenú vodu. Pozor si dávaj aj na ľad v nápojoch, tiež môže byť pre zdravie nebezpečný, ak bol vyrobený z nie dobrej vody.
 

Počasie


Ak rozmýšľaš nad návštevou Albánska niekedy od júla do augusta, priprav sa, že teplota môže atakovať 35 až 40 °C. Je veľmi teplo, sucho, preto kroky turistov smerujú k vode. Zimy sú mierne,  teplota sa v priemere pohybuje okolo 8 °C.  Na jar a jeseň sa môžeš tešiť na príjemnú teplotu okolo 20 °C, ideálnu na turistické aktivity.

Nechce sa ti hľadať výhodný pobyt na vysnívanú dovolenku? Na webe cestovnej kancelárie CND Travel nájdeš množstvo výhodných ponúk na pobyty, hotely či dovolenky pri mori pre celú rodinu.

Ktoré miesta v Albánsku navštíviť?


Geografická poloha Albánska je viac ako priaznivá pre vynikajúcu dovolenku priamo na pobreží Jadranského a Iónskeho mora. Čistá tyrkysová voda, piesočnaté pláže sú zárukou skvelej letnej dovolenky pre celú rodinu. Navyše priamo na plážach sa nachádza množstvo ubytovaní, od luxusných hotelov až po penzióny či kempingy. Priamo v meste Drač môžeš navštíviť pláž Durrës, Kallmi a neďaleko pláž Ohana.

Aj v kategórii cestovanie nájdeš na našom webe množstvo super ponúk. Začni ich využívať a šetri pri každom výlete či dovolenke.


albansko-drac-plaz
Autor: Árpád Czapp (Unsplash)
 

No dovolenka v Albánsku sa oplatí aj mimo letných mesiacov. Za návštevu stoja tzv. Prekliate hory, Národný park Theth či Valbona Valley. Horolezci sa môžu pokúsiť zdolať Horu Korab.

Zaujímavým a obľúbeným turistickým miestom je aj Amfiteáter v Drači, ktorý kedysi slúžil na gladiátorské súboje. Postavený bol v 2. storočný nášho letopočtu, čelil dvom zemetraseniam, preto jeho stav nie je v súčasnosti najlepší. Napriek tomu je významnou stavbou priamo v centre mesta a druhým najväčším rímskym amfiteátrom na Balkáne.

Neďaleko Amfiteátra, priamo v centre mesta, sa nachádzajú zvyšné mestské hradby hradu Durres. Hrad bol vážne poškodený zemetrasením v roku 1273. V súčasnosti je toto miesto jedným z najnavštevovanejších v Albánsku.

A čo ďalej? Vyber sa na prechádzku po centre mesta. Možno ťa prekvapí, že je krajšie, ako by si čakal. Dostaneš sa na hlavné námestie, kde sa nachádza mešita Fatih Mosque a o niečo ďalej kostol z 5. storočia. V tejto časti mesta uvidíš aj divadlo a radnicu. Prechádzku ulicami mesta Drač a obdivovanie pamiatok ti spríjemnia ulice lemované palmami.
 

albansko-drac-ulica
Autor: Árpád Czapp (Unsplash)
 

A na záver našich tipov je to Archeologické múzeum Durrës, ktoré bolo založené už v roku 1951. Je najväčším archeologickým múzeom v Albánsku, v ktorom máš možnosť vidieť množstvo archeologických artefaktov z obdobia starovekého Grécka, Helénizmu a Ríma.


Čo tak dovolenku v Albánsku darovať ako valentínsky darček? Pozri si ďalšie tipy na darčeky pre ňu aj pre neho.

valentin-plny-zliav-vase-kupony

Hľadáš cenovo dostupnú dovolenku? Či chceš zažiť letné kúpenie v priezračnej vode, alebo na jar objavovať kultúru a históriu, Albánsko je skvelou voľbou.

Pri cestovaní či nakupovaní cez internet nezabudni využívať zľavové kupóny. Čaká ťa úspora peňazí, ktoré môžeš využiť na ďalšie nezabudnuteľné chvíle podľa tvojich predstáv.