Viete, ako vybrať stan? Toto všetko si všímajte

21.06.2022 Dominika Hobby Zdielať

Stanovanie pod holým nebom je tým najlepším dobrodružstvom pre dvojice aj celé rodiny. Vydajte sa ho zažiť.

Výber stanu je snáď najdôležitejší a najnáročnejší proces pred turistikou. Je to predsa akýsi náhradný dom, ktorý si so sebou nesiete. Jeho najdôležitejšou úlohou je chrániť vás pred vonkajšími vplyvmi počasia. Preto sa s jeho nákupom zbytočne neuponáhľajte. Vyberajte ho starostlivo a zohľadnite pri tom všetky dôležité parametre.

stan-v-prirode-s-karavanom

Účel použitia 


V prvom rade zvážte, kde a ako často budete stan používať. V zásade rozoznávame niekoľko základných typov stanov: 

rodinné stany – rekreačné stany, sú rozmerovo väčšie a prispôsobené na rodinné výlety a kempovanie, charakterizuje ich priestor a pohodlie a určite ich ocenia všetci rodinní príslušníci,
- turistické stany – univerzálny typ stanov určený na kempovanie, festivaly, cykloturistiku, ale aj na hory a dlhšie túry, sú ľahšie a využiteľné od jari do jesene,
- ľahké stany – vyznačujú sa veľmi nízkou hmotnosťou a sú vhodné pre pešie výlety a tiež pre cykloturistov,
- expedičné stany – sú určené na vysokohorskú turistiku a expedície, ich cena je síce vyššia, ale patria k najodolnejším stanom.

deti-v-prirode-v-stane

Veľkosť stanu


Veľkosť stanu určuje počet osôb, pre ktoré je stan určený. Stany sú spravidla určené pre 1, 2, 3, 4, 6 až 8 osôb. Tomu zodpovedajú aj ich rozmery. Jeden človek potrebuje cca 55 – 60 cm na šírku a dĺžka stanu by mala byť približne o 25 cm väčšia ako výška používateľa. Okrem samotnej obytnej časti stanu zvážte pri výbere nielen nevyhnutnosť predsiene na uloženie batožiny, ale aj požiadavky na pohodlie a súkromie.

stanovanie-pri-vode-kajak-les-hory

Stanovanie sa nezaobíde bez funkčného športového oblečenia. Nakúpte ho výhodne.

Hmotnosť


V prípade rodinných stanov je hmotnosť takmer zanedbateľným parametrom. Vzniká tam totiž predpoklad, že ich budete väčšinou prevážať v aute. Ak ale hovoríme o turistických a expedičných stanoch, hmotnnosť sa stáva zásadným parametrom a spravidla závisí od jeho kapacity:

- ultraľahký stan pre jedného môže mať menej ako 1 kg,
- ľahký stan pre dvoch okolo 2,5 kg,
veľké rodinné stany majú často viac ako 7 kg. 

stolicky-v-stane-v-prirode

Odolnosť


Odolnosť proti vode, vetru, ohňu a pretrhnutiu, teda odolnosť voči vonkajším vplyvom, je dôležitá vo všetkých podmienkach. Najmä v tých extrémnych. Zásadnou je odolnosť proti vode udávaná vo forme vodného stĺpca v milimetroch. Ten znamená počet milimetrov vody, ktorá dopadá pod tlakom rýchlosťou 80 –90 km/h bez toho, aby prenikla tkaninou.

Pri zohľadnení týchto faktorov by ste mali riadiť týmito pravidlami:

- štandardne by ste si mali vystačiť so stanom s cca 3000 mm vodného stĺpca,
- v prípade podlážky min. 5000 - 10000 mm.
- do naozaj náročných podmienok zvoľte vodný stĺpec 8000 – 10 000 mm.

stan-v-prirode
 

Laminátová konštrukcia je dostačujúca v prípade menej častého stanovania v nenáročných podmienkach. Naopak, ak sa pravidelne chcete vyberať na náročnejšie stanovanie, zvoľte stan s konštrukciou duralových tyčí. 

Tvar stanu


Odolnosť stanu v značnej miere závisí od jeho tvaru. Najčastejšie typy stanov sú:

- kopulovité (iglu),
- tunelovité,
- áčkové,
- a kombinované (tunel a iglu).

S každým tvarom sa spájajú výhody a nevýhody súvisiace s mierou komfortu, veľkosťou vnútorného priestoru i obtiažnosťou jeho stavania.

zena-v-stane-v-prirode-pri-jazere

Plášť a podlaha stanu
 

Rozlišujeme dva druhy plášťov:

1.  jednoplášťové sú skladnejšie a ľahšie, ale nezaručujú ochranu pred dažďom,
2. dvojplášťové sa vyznačujú väčšou praktickosťou a pohodlnosťou, tvoria ich totiž dve samostatné časti – vonkajšia nepremokavá časť tropiko a vnútorná priedušná časť stanu.

Podlaha v stane by mala spĺňať dve hlavné kritériá – odolnosť a nepremokavosť. Vhodnými materiálmi sú preto polyester a polyamid, na ktorých sa v tomto prípade určite neoplatí šetriť. 

rozlozeny-stan-v-prirode

Vodný stĺpec tropika a podlážky


Na bežné kempovanie vám postačuje stan s vodným stĺpcom minimálne 3 000 mm. Chcete mať istotu, že vášmu stanu neublíži ani silnejšia búrka? Vyberajte stany s vodným stĺpcom tropika 4 000 – 5 000 mm. Do extrémnych podmienok sa volí vodný stĺpec s hodnotou 6 000 mm a viac.

Minimálna výška vodného stĺpca podlážky by mala mať 5 000 mm. Ak máte vyššie nároky na odolnosť podlahy, odporúčame vám vyberať vodný stĺpec od 8 000 mm.

biely-stan-v-prirode

Vetranie a priedušnosť


Aj priestor, akým je stan, je potrebné pravidelne a dostatočne vetrať. Zabezpečiť to môžete otvorením ventilačným otvorov. Každý stan by mal disponovať otvormi na niekoľkých miestach. Najčastejšie však otvorením dvoch vchodových vstupov.

muz-lezi-v-stane

Hmotnosť stanu


Odvíja sa predovšetkým od jeho veľkosti. Ako sme už spomínali, v prípade, že stan prevážate autom, na jeho hmotnosti v podstate nezáleží. Pri prenášaní stanu na chrbte, je hraničnou váha 3 kg. Ťažšie stany by boli veľkou záťažou, preto sa neodporúčajú niesť na chrbte.

muz-stanuje-a-sedi-na-skale-a-pozoruje-vyhlad

Obtiažnosť postavenia


Pred kúpou stanu sa zamerajte aj na taký parameter, akým je obtiažnosť postavenia stanu. Akokoľvek jednoduché sa to môže zdať, v skutočnosti je pomerne prácne a zaberie množstvo času. Aj takú banálnu vec, akou je rozkladanie stanu, preto prispôsobte vašim schopnostiam a zručnostiam.

Nebaví vás náročné a zložité rozkladanie stanu? Vynikajúcou voľbou môžu byť aj samorozkladacie stany.

stan-v-lese-hojdacia-siet-na-strome

Výber spacáku a stanu rozhodne netreba podceňovať. Veľkú ponuku so zľavami môžete využiť v Alza.