Ako si vybrať turistické topánky od A po Z

29.04.2022 Mária Hobby Zdielať

Po dlhej zime sa opäť môžeme tešiť na čas výletov v prírode. Ten evokuje aj možnosť vybláznenia sa na siahodlhých končiaroch slovenských i svetových kopcov. Máte už všetko potrebné na letnú turistiku?

Medzi najpotrebnejšie pomôcky pre túto aktivitu patri bez pochýb turistické topánky. Hľadáte tie najlepšie na trhu? Ich výber závisí od mnohých faktorov. Dôležité je spojenie ideálneho tvaru, materiálov i dizajnu. Ako vybrať turistické topánky na mieru?

Kvalitné topánky na turistiku by ste mali v prvom rade vyberať trpezlivo. Keďže to nie najmenšia investícia, mali by sa zamerať najmä na starý známy pomer ceny a kvality. Keďže je to poriadna veda, prinášame vám kompletný zoznam tipov, ako na to.

 

Základné pätoro

 

Ešte pred samotnou kúpou topánok by ste mali zamyslieť nad odpoveďami na niekoľko otázok.

1. Pre koho sú určené? (dámske/pánske/detské)
2. Na aké aktivity ich budete používať? (bežné nosenie/ľahká turistika/ťažká turistika)
3. Za akých podmienok ich budete používať? (slnko/dážď/ročné obdobie)
4. V akom teréne ich budete používať? (spevnené cesty/skaly/ľad)
5. Aké sú vaše požiadavky na topánky? (deformácie nohy/atypické znaky nohy/iné)

Pozeráte sa okrem kvality aj na samotnú cenu obuvi? Výhodnú ponuku topánok na turistiku nájdete v e-shope Exisport:

Rozdelenie turistických topánok

 

Pre uľahčenie výberu vašej turistickej obuvi si ich rozdelíme do niekoľkých kategórií:

1. Podľa určenia
2. Podľa výšky komína
3. Podľa typu aktivity

 

1. Podľa určenia

 

Pri výbere prakticky akejkoľvek obuvi sa riadime niekoľkými základnými parametrami. Dôležitá je nielen veľkosť, ale aj strih. Ten je hlavným rozdielom pri výbere, pretože je prispôsobený anatomickým odlišnostiam podľa veku i pohlavia. Rozhodujúcimi prvkami sú aj vzhľad farebnosť.

Podľa toho, pre koho je obuv určená, delíme topánky na:

- dámske
- pánske
- detské

 

2. Podľa výšky komína

 

Čo sa týka obuvi určenej na turistiku, zásadná je aj výška komína alebo sáry. Nízke topánky sú však ľahšie, preto sú dobru alternatívou v prípade, že máte pred sebou nenáročnú a dynamickú prechádzku.

Vo všeobecnosti platí, že čím vyššia topánka, tým náročnejšia túra vás čaká. Vysoká by mala byť aj výška komína. Dôvod je taký, že vyšší komín udrží vašu nohu stabilnejšiu a pôsobí ako prevencia pred jej vyvrtnutím.

V rámci výšky komína rozlišujeme:

- nízke 
- vysoké

3. Podľa aktivity

 

Akú aktivitu máte v pláne vykonávať? Aj túto otázku by ste si mali položiť pri výbere obuvi určenej na turistiku. Jej výber totiž závisí aj od náročnosti terénu. Podľa tohto kritéria topánky zaraďujeme do niekoľkých skupín:

- Vychádzková
- Treková
- Nástupová
- Vysokohorská
- Horolezecká

 

Vychádzková

Nízke outdoorové topánky majú mäkkú podrážku, sú veľmi ľahké a aj pohodlné. Sú ideálne na použitie v nenáročných terénochspevnených cestách. Rovnako ich môžete využívať aj počas bežných dní alebo na cyklistiku.

Existuje aj ich verzia s mierne tuhšou podrážkou. Táto obuv ale väčšinou býva o niečo vyššia. Podobne ako predošlé nízke topánky, aj tieto sa hodia na chôdzu po spevnených cestách, ale využiť ich môžete aj na menších kopcoch. V zime sú perfektné na nosenie počas bežných dní alebo ako obuv na mestskú turistiku.

V prípade, že plánujete dovolenku doma – na Slovensku, máme pre vás pár tipov, kde sa oplatí ísť a čo vidieť.

topanky na turistiku v prirode

Treková obuv

Disponujú vyšším komínom, sú pevnejšie a majú tuhšiu podošvu. Sú vhodné na chôdzu po nespevnených cestách. Taktiež ich môžete využiť aj na turistiku s ťažším batohom v ľahkom a stredne náročnom teréne.

V ponuke športových obchodov nájdem aj ich pevnejšiu verziu – kožené.. Väčšinou disponujú vysokým lemom chrániacim topánku pred mechanickým poškodením. Na tieto topánky si už viete pridať aj mačky.

Sú vhodné na veľmi náročnú turistiku s ťažkým batohom a po nespevnených cestách. Taktiež ich môžete využiť aj ako zimnú obuv na pohyb v sutinách, na snehu či na ľadovci.

Nástupová obuv

Chystáte sa absolvovať túru v náročnom teréne? Nástupová (approach) turistická obuv s tuhou medzipodošvou je pre vás ako stvorená. Tieto topánky sú charakteristické šnurovaním až po špičku. To slúži na lepšie dotiahnutie chodidla.

Konštrukcia podošvy v oblasti špičky, tzv. climbing zone, zaisťuje bezpečný kontakt so skalou, prípadne s oceľovými prvkami via ferrat. Pre lezcov, ktorí obuv využívajú k nástupu pod stenu, sú najlepšie práve tieto.

zena-hory-turisticke-topanky

Vysokohorská obuv

Väčšinou odľahčené topánky sú vyrobené zo syntetických materiálov s vysokou odolnosťou. Štandardom je, aby mali na päte nenápadnú drážku na uchytenie poloautomatických mačiek.  Sú určené predovšetkým do náročného a strmého terénu. Ideálne na lezenie po ľadovcoch a mixoch.

 

Horolezecká obuv

Horolezecká alebo expedičná obuv je vyrobená buď zo syntetických materiálov, alebo sú tieto topánky kožené. Drážky na automatické mačky sa nachádzajú nielen na päte, ale aj na špičke.

Zvyknú byť zateplené, no nie je to topánka pohodlná na treking po spevnenom teréne. Sú ideálne do vertikálneho terénu – na lezenie po ľadovcoch a mixoch. Ide už o verziu turistických topánok na zimu a do najnáročnejších podmienok.

muz-v-prirode-so-stanom

Dôležitý je materiál

 

Materiál kvalitných topánok určených do terénu môže byť syntetický, kožený alebo kombinovaný.  Každý jeden z nich má svoje pre a proti.

Textilný materiál má nižšiu hmotnosť, ľahšie sa prispôsobí nohe, rýchlejšie vysychá a je cenovo dostupnejší. Kožený je zase o niečo ťažší, menej priedušný a drahší, ale má väčšiu odolnosť voči poškodeniu i vlhkosti.

Väčšina turistov má predsa záujem o nepremokavé turistické topánkyPráve pre tento účel má väčšina topánok kvalitnú membránu. Tou najznámejšou na svete je Gore-Tex. Samozrejme, že existuje aj niekoľko dostupnejších alternatív, no pomer nepremokavosti, priedušnosti a životnosti by mal byť v prípade takejto investície na prvom mieste.

Z akého materiálu by mala byť vyrobená podošva? Vibram je uznávanou spoločnosťou vyrábajúcou jedny z najkvalitnejších podošiev. Na trhu je ale celý rad výrobcov kvalitných podošiev, napr. Michelin alebo Continental.

Náš tip:

 

V prípade, že potrebujete obuv do náročných terénov, voľte variant jazyka pevne spojeného so zvrškom topánky. Vyžaduje si vaša túra aj prechod naprieč vodou či iných mokrých plôch? Ideálne bude, ak si vyberiete topánky s gumovým okopom. Pre tieto účely môžete využiť túto ponuku:

panske-topanky-skaly-hory-turistika

Pred skúšaním topánky

 

Môže to znieť mimoriadne zvláštne, no obuv by ste mali v ideálnom prípade skúšať v popoludňajších až večerných hodinách. Pýtate sa prečo? Dôvod je jednoduchý! V priebehu dňa naše nohy trpia. Sú vystavované tlaku z chôdze i zo sedenia a tak prirodzene opúchajú. Presne také budú aj v prípade dlhšej túry.

Taktiež by ste si na skúšanie mali so sebou priniesť aj ponožky, ktoré na turistiku plánujete nosiť. Najlepšie ponožky sú z merina alebo umelého vlákna. Tieto materiály sú nielen  komfortné, ale dobre odvádzajú pot a eliminujú zápach.

turisti-na-skalach-turistika

 

Nebojte sa ich poriadne vyskúšať

 

Viete, čo je horšie ako nekúpiť si žiadne topánky? Kúpiť si také, ktoré nesedia. Práve preto by ste si vašu turistickú obuv mali čo najlepšie otestovať priamo v predajni. Prejdite sa, poskáčte, natiahnite sa a prejdite s topánkou do extrémnych polôh.

Prvým krokom je pevné viazanie. Zaviažte si ich tak pedantne, ako by ste to robili pred samotnou túrou/vychádzkou. V každom kvalifikovanom obchode s turistickými potrebami by mala byť možnosť vyskúšať si topánky na viacerých povrchoch.

Nemala by chýbať ani naklonená rovina, by ste si mohli vyskúšať, či topánka reálne sedí pri výstupe i zostupe. Pri chôdzi do kopca by sa vaša päta nemala hýbať. Avšak, ani tlačiť, aby sa vám na nohách neobjavili nepríjemne otlaky.

Naopak, pri cesta nadol z kopca by mala mať vaša noha dostatok vôle, aby vaše prsty nenarážali na špičku topánky.

muz-v-prirode-na-turistike

Ako vybrať správnu veľkosť

 

Pri výbere topánok na turistiku sa nespoliehajte sa na staré dobré pravidlo, že topánky časom povolia. Výber správnej veľkosti je v tomto prípade extrémne dôležitý. Kto sa má ale v toľkých a tak rôznych veľkostiach vyznať?

V prvom rade je potrebné myslieť na to, že žiadna veľkostná tabuľka nie je univerzálna. Výrobcovia používajú najrôznejšie tabuľky a rady ako na to. Zatiaľ čo niektorí už automaticky rátajú s „turistickou prirážkou“ a je už započítaná v rozmeroch, iní ju vynechajú a spoliehajú sa na samotných zákazníkov.

Vo všeobecnosti platí, že topánky na turistiku by mali byť približne o 1 cm väčšie ako je vaša štandardná veľkosť. A ide o obuv s membránou, mali by set k tomuto rozmeru prirátať aj 0,5 cm navyše.

Ak by vám veľkosť v konečnom dôsledku nesadla, riešením sú vložky do turistických topánok. Samozrejme, len v prípade, že jedna veľkosť malá a najbližšia k nej zase o niečo väčšia. V prípade menšej veľkosti je jediným spôsobom, ako to napraviť výmena.

 

Náš tip na záver

 

Pred dlhšou túrou alebo výstupom najprv topánky poriadne vyskúšajte, aby ste ich dostatočne rozchodili. Nezabudnite ani na náhradné ponožky v prípade, že sa vám priveľmi potia nohy. Zísť by sa vám mohli aj leukopasty, keby ste náhodou pri chôdzi pocítili, že sa vám na chodidle robia otlaky. Predídete tak nepríjemným problémom.

 

Ako cestovať viac za menej? Kde zohnať lacné letenky? A čo takto zažiť nezabudnuteľný víkend v európskej metropole? Nielen to, ale omnoho viac sa dozviete v článkoch z našej sekcie o cestovaní.