Zapojte sa do novoročnej výzvy a zbohatnite o stovky eur

06.01.2020 Barbora Financie Zdielať
novoročná výzva

Snažíte sa odložiť si každý mesiac bokom nejaké drobné, no nedarí sa vám to? Zapojte sa do 52. týždňovej výzvy a na jej konci budete bohatší o stovky eur. Tak čo, idete do toho?

Príchod nového roka nám vie neraz pekne prevetrať peňaženky. Koniec-koncov, nákup vianočných darčekov a silvestrovské oslavy nie sú zrovna lacnou záležitosťou a naše konto je s príchodom nového roku často na nule. Poníkame vám dva skvelé spôsoby, vďaka ktorým ani nepocítite, že šetríte peniaze. Princíp oboch je pritom mimoriadne jednoduchý.
 

 
Novoročná výzva
Šetrenie sa začína vždy prvým týždňom v mesiaci, počas ktorého si budete odkladať jedno euro. Druhý týždeň to budú už dve eurá, tretí tri a tak ďalej. Výsledkom tohto šetrenia je, že si ročne beznámahy ušetríte až niečo okolo 1500 eur. 

setrenie penazi vasekupony.sk

V talóne máme ešte aj druhý spôsob šetrenia, kedy si budete odkladať každý pondelok 1 euro, utorok dve eurá, v stredu 3, až sa na konci týždňa dopracujete k siedmim eurám. Každý ďalší týždeň začnete vždy odznova, vďaka čomu môžete týždenne ušetriť až 28 eur, čo predstavuje ročne sumu 1600 eur. 
 
Počiatočná suma šetrenia samozrejme môže byť rôzna v závislosti od vašich finančných možností, gradáciu odkladania je však potrebné zachovať. 
 
Osvojte si aj tieto zvyky
Okrem klasickej výzvy je nevyhnutné aj zmeniť prístup k životnému štýlu ako takému. Veď nie nadarmo sa hovorí "babka k babce, budú kapce". Prinášame vám niekoľko jednoduchých tipov, vďaka ktorým ušetríte nejaké to euro každý deň. Poďme sa spolu na to pozrieť:
 
1. Recyklujte oblečenie
V pripade, že vám neprekáža oblečenie z druhej ruky, stavte na nákup v second hande alebo bazároch. Ušetríte tak nielen peniaze, ale aj našu matku Zem. Neraz narazíte aj na úplne nové kúsky, ktoré tiež niekto neuvážene nakúpil.
 
2. Varte doma čo najviac
Jedenie mimo domova neraz poriadne vyciciava náš rodinný rozpočet a my si to často ani neuvedomujeme. Ak chcete ušetriť, obmedzte stravovanie v reštaurácii na minimum a jedlo si navarte radšej doma. Internet je plný chutných receprov, ktoré zvládnete už za pár minút, vyskúšajte ich.

pecene zemiaky vasekupony.sk

3. Využívajte narodeninové zľavy
Mnohé obchody ponúkajú svojim verným zákazníkom darčekové poukážky, v podobe zľavy alebo darčeku. 
 
4. Zľavové kupóny a kódy
V prípade, že chcete nakupovať naozaj výhodne, myslite aj na zľavové kupóny a kódy. U nás ich nájdete stovky do všetkých obľúbených obchodov. Nájdete ich prehľadne rozdelené do jednotlivých kategórii, vďaka čomu nevíde na zmar ani cent. 
 
5. Kávu si varte doma
Aj vy ste milovníkom kávy a bez tohto ľahdného nápoja si neviete predstaviť ráno? Pijete ju doma alebo sa po ňu zastavíte každé ráno vo svojej obľúbenej kaviarni? Zmeňze to. Cena kávy sa pohybuje od jedného po 7 eur, čo keď vynásobíte počtom pracovných dní v mesiaci, nie je zrovna zanedbateľná položka.
 
6. Plaťte v hotovosti
Hoci sa doba kešu skončila a všade už vieme zaplatiť kartou, skúste sa tomuto spôsobu platby vyvarovať. Môže sa totiž celkom jednoducho stať, že stratíte prehľad o vašich výdavkoch. Takto veľmi jednoducho prídete na to, kam sa vaše peniaze rozutekali.
 
7.  Cvičiť sa dá aj doma
Aj vy ste zčali nový rok s predsavzaním, že začnete chodiť do fitka? Dajme si ruku na srdce, pokiaľ naozaj nepatríte k zanieteným športovcom, ktorý majú špeciálny tréning niekoľkokrát do týždňa, efektívne môžete cvičiť ajdoma.  Výborným pomocníkom sú napríklad rôzne mobilné aplikácie, ktoré si viete stiahnuť aj zadarmo.

cvicenie doma vasekupony.sk

8. Voda z vodovodu
Jedným z ďalších spôsobov ako ušetriť, je piť voduz vodovodu. Žijeme v krajine, kde je to bezpečné a vy tak nemusíte míňať peniaze za tie balené. V prípade, že nevydržíte bez bubliniek, investujte radšej do prístroja, ktorý vám ich zaručí.
 
9. Plánujte nákupy
Spontánne nákupy sú síce zábava, no pri pohľade účet je nám neskôr potom skôr do plaču. Potrebuje nové plavky? Tak si ich kúpte po sezóne vo výpredaji. 
 
10. Kupujte veľké balenie
Aj keď 10 roliek toaletného papiera neminiete naraz, no určite príde deň, kedy budete štastní, že ste ich zakúpili vo výhodnej akcii. To isté platí samozrejme aj na ostatné produkty.
 
11. Neplytvajte energiami
Aj vyčasto zabúdate zhasnúť, keď opúšťate miestnosť?  Alebo sa sprchujete aj hodinu či zbytočne dlho vetráte v miestnosti, kde sa kúri? Zamyslite sa nad tým.
 
12. Dovolenka mimo sezóny
Ak ste už rodičmi školopovinných detí, dovolenka mimo hlavnej sezóny vám asi nehrozí. Ak však deti nemáte, zarezervujte si dovolenku v termíne, ktorý je cenovo najvýhodnejší. cestovanie vôbec nemusí byť náročné, stačí si len zakúpiť lacné letenky a zbaliť kufre.
 
13. Lepšie skladovanie potravín
Vedeli ste, že Slováci vyhodia ročne až tretinu potravín? Presne tak. Najčastejšie pritom ide o uvarené zvyšky jedál, ktoré neboli správne uskladnené.