Skvelé tipy, ako zmierniť príznaky alergie

20.04.2020 Adriana Rodina Zdielať
púpava

Jar je pre mnohých najkrajšie obdobie roka, no nájdu sa aj takí, ktorí toto krásne obdobie doslova pretrpia. Ak patríte medzi alergikov, určite viete, o čom je reč. Prečítajte si praktické rady a tipy, vďaka ktorým zmiernite príznaky alergie.

kychajuca zena

Možno ste to nevedeli, ale sú to práve alergie, ktoré obsadili 4. priečku v najčastejšie sa vyskytujúcich chorôb vo svete. Aspoň to tvrdí Svetová zdravotnícka organizácia (WHO). Mimoriadne rozšírené sú najmä tie peľové, ktoré trápia aj čoraz väčšie množstvo Slovákov. Toto nepríjemné obdobie začína na našom území už vo februári, kedy sa do ovzdušia dostávajú prvé alergény jelša a lieska, a postupne sa k nim pridávajú aj ďalšie. Poďme sa spolu pozrieť na to, ako sa tieto nepríjemné príznaky zmierniť. 
 
 

Peľová sezóna je späť

 
Prieskumy hovoria jasnou rečou. Alergiami na Slovensku trpí až tretina  populácie, pričom najviac rozšírené sú práve tie peľové. Medzi najčastejšie príznaky patrí najmä nádcha, svrbenie očí alebo ťažkosti pri dýchaní. Príčin, prečo alergia vzniká je veľa. Spúšťačom alergickej reakcie môže byť priamy kontakt s alergénom ( vdýchnutie, uštipnutie alebo konzumácia), ale spôsobiť ju môže aj životný štýl, váš jedálniček či dokonca dedičnosť. Niektorí z nás sa s alergiou už narodia, niekomu sa objaví až v puberte alebo dokonca v starobe. Toto sú najčastejšie príčiny jej vzniku:
 
» Aj nezdravá strava môže stáť za vznikom mnohých alergií. Mnohé potraviny sú totiž plné chemikálií a aditív,vďka čomu sú mnohí z nás náchylnejší na rôzne druhy alergií.
 
» Nadmerná hygiena môže byť tiež jednou z príčin vzniku alergie. Prehnaná dezinfekcia totiž zabíja patogény, ktoré by za normálnych okolností stimulovali imunitu adekvátne reagovať na vonkajšie podnety.
 
» Dedičnosť má na alergiu tiež vplyv, čo však neznamená, že rodičom nealergikom sa môže narodiť dieťa s alergiou a naopak. Zaujímavosťou však je, že ak je jeden z rodičov alergik, tak má dieťa aj 33% šancu získať alergiu, v prípade oboch rodičov s alergiou je riziko oveľa vyššie, a síce až 70%.
 
» Imunitný systém tiež zohráva nemalú úlohu privzniku alergií. Ak totiž nepracuje správne, nedokáže adekvátne reagovať na vonkajšie vplyvy.
 

pelova sezona zacala

Ako zmierniť príznaky
 

Hoci ide o ochorenie, ktorému sa nevyhnete, dá sa s ním bojovať. Toto sú rady, ktoré vám pomôžu zmierniť príznaky:

✓   Pomôžu aj lieky
Ak trpíte alergiou, určite máte aj svojho alergológa, ktorý vám určil liečbu. Lieky, ktoré vám predpísal užívajte zodpovedne a s pravideľnosťou. V minulosti sa príznaky liečili antihistaminikami, ktoré bolo treba užívať len pokým nepominuli. V súčasnosti je však liečba iná a lieky je potrebné užívať počas celej peľovej sezóny.
 
✓   Ombedzte prechádzky
Prvé jarné lúče síce nabádajú na romantické prechádzky prírodou, v prípade, že trpíte alergiou, sa mi však radšej vyhnite. Podľa odborníkov je najkritickejší čas medzi 11:00-16:00, kedy je koncentrácia peľu v ovzduší najvyššia. V prípade, že sa im vyhnúť nedokážete, po príchode sa prezlečte do domáceo oblečenia a poumývajte sa v studenej vode.

✓   Sledujte peľové spravodajstvo
V prípade, že trpíte týmto druhom alergie, určite by ste mali vedieť kedy a ako sa do ovzdušia dotávajú niektoré druhy alergénov. Na internetovej stránke alergia.sk nájdete všetky aktualizované info podľa skupín a alergénov a tiež regiónov. Na mape si len jednoducho navolíte kraj a následne sa vám ukáže koncentrácia alergénov na danom mieste. 

mapa Slovenska

Výhodou je, že si môžete nastaviť upozornenia, ktoré vám bude portál zasielať na vašu e-mailovú adresu. Na webe nájdete aj tzv. peľovú galériu, kde si môžete naštudovať jednotlivé rastliny ( ambrózia, breza, buk, dub, lipa, topoľ a mnohé ďalšie), ktoré spôsobujú alergickú reakciu.
 
✓   Šoférujte so zatvorenými oknami
V prípade, že patríte medzi silných alergikov, chráňte sa aj počas jazdy autom napríklad aj tak, že okná necháte zatvorené. Pr jazde na motorke alebo bicykli stavte na kvalitnú prilbu, šiltovku či kvalitné slnečné okuliare.
 
✓   Pozor na niektoré potraviny
Počas kritického obdobia si dávajte pozor aj na niektoré druhy ptravín. Možno ste to nevedeli, ale tiež môžu byť nositeľom peľu. Mame na mysli najmä med či rôzne bylinkové čaje.
 
✓   Oplachujte si tvár vlažnou vodou
Prvou pomocou v prípade, že vás zastihlo nekontrolovateľné kýchanie či pálivá bolesť očí, je opláchnutie si tváre studenou vodou.
 
✓   Upravte si domácnosť
V prípade, že vám alergia nedá pokoj ani doma, zamerajte sa na vašu domácnosť. Siahnite po čstičke vzduchu, staré vankúše a paplóny vymeňte za tie antialergické, na okná namontujte sieťky a najmä, nesušte bielizeň vonku.