Chcete prestať fajčiť? Okrem zdravia zaťažujete aj rozpočet

23.01.2019 Kristína Rodina Zdielať
Chcete prestať fajčiť? Okrem zdravia zaťažujete aj rozpočet

Vedeli ste, že už pri jednej krabičke denne miniete na fajčenie minimálne 1000 € ročne?



Prečo prestať fajčiť?


 
Pretože fajčenie:
 
  Zvyšuje riziko rakoviny, mozgovej príhody, srdcového infarktu a ďalších srdcovo-cievnych chorôb.
  Zvyšuje riziko neplodnosti - nielen u mužov, ale aj u žien.
  Zvyšuje riziko dýchacích ochorení - najmä astmy a bronchitídy, a to nielen u vás, ale aj u pasívnych fajčiarov vo vašom okolí.
  Spôsobuje vrásky a urýchľuje proces starnutia.
✓  Znižuje kapacitu pľúc, čím vplýva na fyzickú kondíciu pri akejkoľvek bežnej aktivite.
 
Dôvodov, prečo by ste chceli prestať fajčiť, je pravdepodobne viac ako dosť. Okrem zdravotnej stránky je nezanedbateľná aj tá finančná. Lenže, ako na to?
 
 


Ako prestať fajčiť?

 
 
 Základom je pevná vôľa
 
Ak chcete prestať fajčiť, uvedomte si, že to určite nebude jednoduché. Ak fajčíte niekoľko cigariet denne, ste už pravdepodobne závislý a žiadna závislosť sa neodstraňuje jednoducho. Ak je však vaše rozhodnutie pevné, máte vysokú šancu zbaviť sa jej. Nepoľavujte ani vtedy, ak sa dostanete pod veľký stres. Zapáliť si “len jednu” je najlepšou cestou, ako sa vrátiť na starú cestu.
 

Postupne alebo naraz?
 
V zásade je jedno, či prestanete zo dňa na deň alebo budete postupne počet cigariet znižovať, dôležité je vaše nastavenie. Ak máte dostatočne pevnú vôľu, dokážete prestať aj naraz. Môžete si zvoliť napríklad nejaký významný dátum alebo inú špeciálnu príležitosť, akou je napríklad tehotenstvo.
 

Vyhľadajte odbornú pomoc
 
Aj keď sa až 70 % fajčiarov pokúša prestať fajčiť bez pomoci, ich úspešnosť je veľmi nízka. S odvykaním vám dokážu pomôcť vyškolení odborníci, ktorí vám zostavia plán odvykania a poradia vám vhodné spôsoby a pomôcky. Lekár vám tiež môže predpísať lieky, ktoré obsahujú dávku nikotínu. Spravidla sa používajú v kombinácii s inými pomôckami, napríklad žuvačkami či náplasťami. Pomôcť vám môže tiež alternatívna terapia v podobe hypnózy či akupunktúry.
 

Použite pomôcky
 
Ak vám nestačí len pevná vôľa, existuje množstvo prostriedkov, ktoré vám pri odvykaní pomôžu. Sú to napríklad nikotínové žuvačky, náplasti a ďalšie pomôcky, ktoré si môžete zakúpiť v lekárni alebo cez internet. Pri ich použití však myslite na prípadné svoje zdravotné obmedzenia.
 

zakaz fajcenia vasekupony_sk


Nikotínové žuvačky
 
Žuvačky sú jednou z najobľúbenejších pomôcok proti fajčeniu. Účinkujú u slabších i silnejších fajčiarov. Nikotínové žuvačky obsahujú len nízku dávku nikotínu, ktorá dokáže čiastočne potlačiť abstinenčné príznaky. Najskôr si dajte žuvačku raz za 1 - 2 hodiny, postupne dávku znižujte. Žuvačku by ste nemali žuť dlhšie ako 10 minút. Ak ste však prekonali infarkt, máte vredy alebo žalúdočné problémy, na tento spôsob odvykania radšej zabudnite.
 

Nikotínové náplasti
 
Na podobnom princípe ako žuvačky fungujú aj nikotínové náplasti. Tento spôsob je vhodný pre pravidelných, stredne silných až silných fajčiarov. Ich úspešnosť je zvyčajne vyššia ako v prípade nikotínových žuvačiek, pretože nikotín sa uvoľňuje postupne počas celého dňa a postupne sa hodnota nikotínu v náplastiach znižuje.
 

Ďalšie prostriedky
 
Medzi ďalšie pomôcky, ktoré vám pomôžu pri odvykaní, patria napríklad aj nikotínové pastilky,  nikotínový sprej či nikotínový inhalátor. Jednotlivé pomôcky sa navzájom odlišujú nielen spôsobom používania, ale aj cenou. Zvážte preto, ktorá z nich bude najvhodnejšia práve pre vás.
 
Takže, spôsobov, ako prestať fajčiť je viac ako dosť. Zvládnete to určite aj vy. Nielen, že šetríte svoje zdravie, ale aj peniaze. Za ušetrené peniaze si vyrazte radšej napríklad na Maledivy :-)