Black Friday 2021: 8 prekvapivých faktov a tip, kde hľadať zľavy

black friday zľavy

Chcete vedieť, kde nájdete tie najlepšie Black Friday 2021 ponuky na jednom mieste? Alebo ako získať náskok pred ostatnými a dozvedať sa o zľavách vždy medzi prvými? Prípadne ste len zvedaví, ktorý tovar zmizne z pultov obchodov najskôr? Tak potom určite čítajte ďalej.

 

Kedy je Black Friday?

 

Tento rok pripadá Black Friday na piatok, 26. novembra, no na skvelé zľavy sa môžete tešiť už od 21. novembra. Do kalendára si určite nezabudnite poznačiť ani pondelok, 29. novembra, keď bude v mnohých e-shopoch prebiehať Cyber Monday. Cyber Monday síce vznikol oveľa neskôr ako Black Friday, no vo výške zliav za ním rozhodne v ničom nezaostáva.

 

Nečakajte zbytočne v radoch

 

Čoraz viac ľudí nakupuje počas Black Friday online. Ani vy už nemusíte nikam chodiť, všetky nákupy dokážete vyriešiť pár klikmi. Pripravili sme pre vás špeciálnu sekciu Black Friday 2021, kde kažý deň nájdete čerstvé zľavy do tých najlepších e-shopov.

  

Ako to celé začalo?

 

Hoci dnes máme v súvislosti so slovným spojením Black Friday prevažne pozitívne asociácie, nebolo tomu vždy tak. Vedeli ste, že v 19. storočí sa pojem Black Friday spájal s finančnou krízou? Tento termín bol prvýkrát použitý v piatok 24. 9 1869. Avšak tento deň bol na míle vzdialený od Čierneho piatku, ako ho poznáme dnes. Dvaja finančníci z Wall Street sa rozhodli nakúpiť obrovské množstva zlata v nádeji, že umelo navýšia jeho cenu a zarobia na ňom majetok. Vláda sa však rozhodla proti nim zakročiť a zaplavila trh zlatom, v dôsledku čoho vtedy mnohí investori zbankrotovali.

V súvislosti s nákupmi bol tento termín prvýkrát použitý vo Philadelphii v 50-tych rokoch 20.storočia. Polícia týmto termínom označila piatkové davy nakupujúcich a s nimi súvisiace obrovské dopravné zápchy. Okrem Black Friday bol v hre istý čas aj názov Big Friday, no toto pomenovanie sa nikdy neujalo.

Predpokladá sa, že Black Friday mohol byť odvodený aj od anglického idiómu ,,be in the black“, ktorým sa označuje stav, keď je obchod v čiernych číslach, čiže v zisku. Nikdy sa to však nepodarilo potvrdiť. Avšak je pravdou, že Black Friday výraznou mierou prispieva k zvýšeniu obratov a často predajcom pomôže prehupnúť sa z červených čísel do čiernych.

 

Black Friday nákupná taška

 

Využite Black Friday 2021 na nákup vianočných darčekov

 

Využite výhodné ponuky a nakúpte darčeky už teraz. Budete tak mať oveľa väčší výber ako tesne pred Vianocami, keď sú už mnohé produkty beznádejne vypredané. A navyše, ak si vianočné nákupy necháte na poslednú chvíľu, nekonečné čakanie na naskladnenie tovaru či vyťaženosť kuriérov by mohli spôsobiť, že darčeky by sa ku vám nemuseli dostať včas. Vyhnite sa preplneným obchodom a všetky darčeky nakúpte pohodlne z domu. Užijete si pokojný advent a v neposlednom rade – vďaka Black Friday zľavám na nákupe darčekov výrazne ušetríte.

 

Ako zistiť, či je kúpa naozaj výhodná?

 

Niektorí predajcovia využívajú počas Black Friday nekalé praktiky a zákazníci tak často zaplatia za tovar zbytočne veľa. Ako tomu predísť? Vždy si porovnajte ceny za ten istý alebo podobný produkt v iných obchodoch. Takisto si skontrolujte, ako sa vyvíjala cena výrobku počas celého roka. Ak sa v období pred Black Friday podstatne zvýšila, potom je dosť pravdepodobné, že za tovar zaplatíte rovnako alebo dokonca viac ako pred zľavou. Takto si viete rýchlo a jednoducho overiť, či sa vám nákup oplatí.

 

online nakupovanie Black Friday

 

Black Friday v číslach

 

► Väčšina online nakupujúcich preferuje večerné nákupy. Najviac predajov sa uskutoční medzi 20:00 – 22:00. (FACT-finder)

► V roku 2020 bolo počas Black Friday odoslaných viac ako 116 miliónov e-mailov, čo je viac ako ktorýkoľvek iný deň. (Campaign Monitor)

► Približne 30% všetkých predajov sa uskutoční v období od Black Friday do Vianoc. (Spendmenot)

► Za minútu minuli zákazníci pri online nákupoch počas Black Friday priemerne 6,3 milióna dolárov. (CNBC)

► Priemerná čakacia doba v nákupných radoch je približne 2,5 hodiny. (Oberlo)

► Suma, ktorú plánuje bežný zákazník utratiť počas Black Friday nákupov, sa pohybuje okolo 300 eur. (Time Bulletin)

► Nákupný sviatok Black Friday sa oslavuje až v 50-60% krajín sveta. (JungleScout)

► Nikoho asi neprekvapí, že k najvyhľadávanejším produktom patria televízory, notebooky či mobilné telefóny. Tušili ste však, že obrovskej priazni sa tešia aj pyžamá, ktoré z pultov obchodov miznú rekordnou rýchlosťou? Známy americký reťazec Wallmart preto vo svojej tlačovej správe zákazníkov ubezpečil, že počas Black Friday na nich bude v obchodoch čakať až 10 miliónov pyžám. (U.S.News)

 

Ako už nikdy nepremeškať zľavy?

 

Koľkokrát sa vám stalo, že ste natrafili na skvelé zľavy a nakúpili vo svojom obľúbenom e-shope presne to, po čom ste túžili? Pravdepodobne len zopárkrát. Koľkokrát ste sa však o zľavách dozvedeli neskoro a tie najlepšie kúsky sa medzitým vypredali?

Nenechávajte nič na náhodu a prihláste sa ku nám na odber noviniek. Priamo do vašej e-mailovej schránky vám budeme zasielať tie najvýhodnejšie ponuky a o zľavách tak budete vždy vedieť medzi prvými.

 

prihlásenie na odber newslettra

 

Ako na to:

Na našej stránke Vašekupóny.sk nájdete možnosť prihlásenia sa na odber noviniek. Do políčka vpíšte svoju e-mailovú adresu, zvoľte vybrané možnosti a kliknite na Odoslať. Hotovo – odteraz sa môžete tešiť na pravidelnú dávku tých najvýhodnejších ponúk.