AliExpress day 2019 sa blíži. Vieme, kedy to vypukne

31.10.2019 Kristína Nakupovanie Zdielať
Aliepress

Niečo sa chystá a my vieme čo! Vďaka Aliexpress Day si budete môcť nakúpiť napríklad aj darčeky na Vianoce za oveľa výhodnejšie ceny. Vyberať si môžete z viac ako 10 miliónov ponúk a to sa už oplatí, no nie?

  Výhodné nákupy z Číny

Aliexpress je online nákupná galéria, ktorej nájdete množstvo menších predajcov z celej Ázie. Patrí pod skupinu Alibaba Group, ktorá je čínskou topkou v oblasti IT. Aliexpress je na trhu od roku 2010a za tie roky si vybudoval titul najväčšieho nákupneho trhoviska sveta.  V čom spočíva jeho úspech? Odpoveď je prostá. Odpoveďou je obrovský výber produktov, ktoré si tu viete zakúpiť za veľmi nízke ceny s dopravou zadarmo.  Konkurencia predajcov na Aliexpress je veľmi veľká. Rovnaký tovar teda môžete nájsť v rôznych cenách, ale aj v rôznej kvalite.
 
Hoci je nakupovanie počas celého roka výhodné, jeden deň v roku je ešte výhodnejšie. 11.11. totiž zájde Aliexpress ešte ďalej a spustí najväčšiu zľavovú akciu roka. Zľavy budú siahať až do - 90%, čo rozhodne stojí za povšimnutie. A prečo si Aliexpress zvolil práve tento dátum? Asi vás neprekvapí keď povieme, že vôbec nejde o náhodu. V Číne sa tento deň oslavuje tzv. Single Day, teda deň všetkých nezadaných, korý si v tento deň môžu kúpiť svoj vysnívaný kúsok sa zvýhodnenú cenu. 

Na Slovensku môžeme nakupovať už o deň skôr. Môže za to časový posun. V prípade, že chcete urobiť radosť sebe, alebo nakúpiť vianočné darčeky s predstihom, máte na to ideálnu príležitosť.
 
Na čo si dať pri nákupe pozor?
 Skôr ako podľahnte nákupnému šialenstvu, odpovedzte si na tieto 3 otázky:
 
Preskúmajte výhodnosť ceny
Pred samotným nákupom si vždy radšej overte, či je výsledná cena naozaj taká výhodná. Niektorí predajcovia totiž tesne pred 11.11. zvýšia ceny, aby ich počas dňa mega zliav mohli znížiť, a vytvoriť tak fiktívnu zľavu. Našťastie, tentokrát takéto nekalé praktiky môžete odhaliť aj vy, a to celkom jednoduchým spôsobom.
 
Preverte si dôveryhodnosť predajcu
Pred samotným nákupom si nezabudnite preštudovať hodnotenia predajcu a tiež rezencie spotrebiteľov. Skontrolujte, či predajca odosiela tovar aj na Slovensko a za akú cenu. Najlepšie je, ak budete tovar vyhľadávať priamo s kritériom “Free shipping” - teda doprava zdarma. 
 
Pozor na clo a DPH
Ak vám balíček nepríde z členského štátu Európskej únie, môže podliehať dani alebo clu. Stručne zhrnuté - pri balíku do hodnoty 22 € neplatíte nič. Pri balíku v hodnote od 22 do 150 € zaplatíte 20 % DPH a navyše aj poplatok za spracovanie a zastupovanie poštou alebo kuriérskou spoločnosťou. Aj keď teda nákupom ušetríte, v konečnom dôsledku sa vám môže predražiť. Čo sa teda na Aliexpresse oplatí, je najmä tovar v nízkej sume.