Vieš, ako vybrať digestor? Kde ho kúpiš najlepšie?

07.05.2024 Dominika Dom a bývanie Zdielať

Odsávač pár patrí k nenahraditeľnému vybaveniu každej kuchyne. Chceš vedieť, ako vybrať digestor? Poradíme ti aj to, v ktorých e-shopoch ho kúpiš za TOP cenu.

Rozmanitá kombinácia vôní z varenia sa s dobrým digestorom stane veľmi rýchlo minulosťou. Účinne odsaje všetky nežiadúce pary aj z takej kuchyne, ktorá nie je dobre vetrateľná.

Digestory boli kedysi umiestňované tak, aby boli čo najmenej viditeľné. Dnes je to presne naopak. Nadobudli moderné tvary a dostupné sú v rôznych farebných prevedeniach, čo z nich robí štýlový doplnok každej kuchyne.

Potrebuješ s výberom digestora poradiť? Pripravili sme pre teba nákupného poradcu, s ktorým ťa prevedieme nákupom krok za krokom.

__bulb
Ako a kde kúpiť najlepšiu rúru na pečenie?

Plnohodnotná kuchyňa sa bez rúry na pečenie jednoducho nezaobíde. Ktorá rúra na pečenie bude pre teba tá najlepšia? S jej výberom ti pomôžu informácie v našom článku.

Výkonné, energeticky úsporné a s rôznym sacím výkonom. Pestrú ponuku digestorov nájdeš v e-shope Okay. Klikni a presvedč sa o tom sama.

Prečo kúpiť digestor?


Čistý vzduch po varení nie je jediným dôvodom, prečo si zaobstarať digestor. O jeho dôležitosti hovoria nasledovné body.
 

__check

Odstraňuje zápach.

__check

Eliminuje vznik plesní.

__check

Zabraňuje usadeniu tukových častíc na okolitom nábytku.

__check

Je zdrojom svetla nad sporákom.

__check

Účinne znižuje teplotu v kuchyni.


A čo nevýhody digestora? Medzi najväčšie určite patrí hlučnosť niektorých modelov pri používaní. Existujú však aj veľmi tiché digestory, ktorých prevádzka nijako neruší chod domácnosti. A potom sú to samozrejme vyššie prvotné investície spojené s kúpou a inštaláciou digestora. Výhody však prevažujú a po jeho kúpe ich vo svojej kuchyni spoznáš veľmi rýchlo.

 

Ako vybrať digestor?


Konečný výber digestora ovplyvňuje celý rad parametrov, medzi nimi napríklad aj to, či potrebuješ digestor do domácnosti alebo malého bytu. V nasledujúcich odstavcoch si preberieme základné parametre digestora, ako je druh digestora, výkon, rozmery, typ vývodu, hlučnosť, osvetlenie, ovládanie, funkcie, dizajn a cena.

__bulb
Predstavujeme e-shopy, v ktorých si vyberieš najlepšiu teplovzdušnú fritézu

Chceš pripravovať chutnejšie a zdravšie jedlo? Poradíme ti, ako vybrať najlepšiu teplovzdušnú fritézu a aj to, v akých e-shopoch ušetríš pri nákupe peniaze.

Druhy digestorov

 

Neexistuje len jeden typ digestora, ale rovno celý rad. Poďme si povedať, aké modely sú dostupné podľa jeho umiestnenia.
 

__check

Komínový digestor – kvôli vysokému výkonu je schopný efektívne odsávať veľa pary, preto je vhodný do priestrannejších kuchýň. Umiestňuje sa medzi závesné skrinky kuchynskej linky.

__check

Ostrovčekový digestor – umiestniť ho je možné kdekoľvek v priestore nad varnú dosku. Opäť je vhodný do väčších kuchýň a charakterizuje ho i vysoký sací výkon.

__check

Výsuvný digestor – najpraktickejšia voľba digestora do malej kuchyne. Svojím umiestnením do skrinky a vysunutím panelu len počas prevádzky pôsobí v kuchyni nenápadne.

__check

Podskrinkový digestor – ako prechádzajúci model, aj tento je vhodný do menšej kuchyne, pričom sa umiestňuje pod skrinku kuchynskej linky alebo kdekoľvek nad sporák. Jeho cena je v porovnaní s ostatnými modelmi výrazne nižšia.

__check

Vstavaný digestor – zabudovaný je priamo v kuchynskej linke, takže vzhľad kuchyne takmer vôbec nenarušuje. S jeho výkonom budeš spokojná v stredne veľkej i veľkej kuchyni.

__check

Recirkulačný digestor – je vhodný do každej kuchyne, pretože nie je potrebné jeho pripojenie na odťah komínom. Funguje tak, že odsaje pachy, odsatý vzduch prečistí a čistý vzduch vráti späť do kuchyne.

__check

Inteligentný digestor – smart produkty sú viac ako populárne a trh digestorov nie je v tejto kategórii žiadnou výnimkou. Takýto digestor môžeš ovládať aj pomocou smartfónu a ak je varná doska od rovnakého výrobcu ako digestor, môžeš ich navzájom prepojiť.


Kuchynská linka s moderným bielym digestorom.
Autor: Max Vakhtbovycn (Pexels)

Širokú ponuku digestorov má pripravenú aj e-shop TPD. Vyberieš si?

Výkon

 

To, aký výkon digestora bude pre tvoju domácnosť dostatočný, závisí predovšetkým od veľkosti kuchyne. Máš kuchyňu prepojenú s obývačkou? Ber do úvahy obe miestnosti. Čím je priestor väčší, tým výkonnejší digestor potrebuješ.

Väčšina digestorov dokáže za hodinu odsať približne 300 – 700 m3 pary. Pokiaľ ide o výkonnejšie modely, tie za hodinu odsajú až 1 500 m3 pary. Podľa odborníkov by mal byť digestor schopný vymeniť vzduch v miestnosti aspoň 5-krát za hodinu.

Aký výkonný digestor potrebuješ? Vypočítaj objem priestoru – šírka x dĺžka x výška celej plochy. Výsledok vynásob číslom 5 (minimálny potrebný počet výmeny vzduchu za hodinu). Výsledné číslo ti povie, aký výkon digestora je vhodný do tvojej kuchyne. Samozrejme, toto číslo je približné a môžeš ho o nejaký výkon navýšiť.



Rozmery


Pri tomto parametri je najdôležitejšia šírka digestora. Odsávač pár by mal byť rovnako široký alebo mierne presahovať veľkosť varnej plochy pre maximálne odsatie vzduchu.

Štandardná šírka digestora je 60 alebo 90 cm. Osobitné veľkosti majú napríklad komínové alebo ostrovčekové digestory.

Typ vývodu


Podľa typu vývodu vzduchu z digestora, sa rozlišujú dva druhy digestorov.
 

__check

Digestor bez odťahu – inštalácia je veľmi jednoduchá a zvládneš ju aj bez profesionálnej pomoci. Po umiestnení digestora ho stačí zapojiť do elektrickej siete.

__check

Digestor s odťahom – potrebné je zapojenie na odťahové potrubie, jeho priemer by mal byť aspoň 120 mm.

Videla si ponuku malých kuchynských spotrebičov na našom webe? Pozri si ponuky obľúbených e-shopov na jednom mieste.

Hlučnosť


Tiché modely digestorov dosahujú hlučnosť približne 40 dB, hlučnejšie okolo 70 dB. Údaj o hlučnosti nájdeš uvedený na energetickom štítku, rovnako ako triedu energetickej účinnosti, ročnú spotrebu, účinnosť osvetlenia a odsávania.



Osvetlenie

 

Je viac ako praktické, ak digestor disponuje osvetlením. Našťastie, pre súčasné modely digestorov je kvalitné osvetlenie v podobe LED diód alebo halogénových žiaroviek samozrejmosťou.



Ovládanie


Digestory je možné ovládať buď mechanickými tlačidlami alebo dotykovým displejom. Moderné digestory je možné ovládať i bezdotykovo, a to pomocou diaľkového ovládača alebo hlasovými príkazmi.

Užitočné funkcie


Aj keď je odsávanie pary základnou a najdôležitejšou funkciou digestora, je užitočné, ak disponuje i ďalšími. Ku komfortnejšiemu používaniu digestoru prispeje napríklad funkcia:
 

__check

Boost – zvýšenie výkonu odsávania na maximum, pričom sa po nejakom čase prepne na pôvodne nastavený stupeň.

__check

Odložené vypnutie – po skončení varenia digestor zostáva v zapnutom režime, aby odsal všetky pary.

__check

Časovač – možnosť nastaviť presný čas, kedy sa digestor vypne.

__check

Spätná klapka – zabraňuje prenikaniu studeného vzduchu, hmyzu či stekania vody pri zrážaní pár.

__check

Automatické odsávanie – zapne sa po tom, ako digestor zaregistruje zvýšené množstvo pary.

__check

Senzor na reguláciu intenzity odsávania – podľa množstva pary digestor sám nastaví silu odsávania.

Dizajn a cena


V ponukách internetových obchodov sa nachádza množstvo prevedení digestorov, čo sa týka tvaru i farebného prevedenia. Pestrosť je aj z hľadiska použitých materiálov, niektoré digestory sú vyhotovené z nehrdzavejúce ocele, hliníka, alebo dokonca skla.

Koľko za digestor zaplatíš? Cena sa odvíja predovšetkým od typu digestora a spomínaných parametrov. Napríklad za vstavaný a komínový digestor zaplatíš približne od 50 €, výsuvný ťa bude stáť 80 € a viac. Samozrejme, s počtom funkcií rastie aj cena, preto ťa zrejme neprekvapí, že cena inteligentného digestora začína približne na 700 €.
 

Kuchyňa s nerezovým digestorom.
Autor: Max Vakhtbovycn (Pexels)

 

Ako vyčistiť digestor?


Usadená mastnota na digestore nie je na pohľad ničím lákavým. Nejde však len o vzhľad, ale predovšetkým o funkčnosť digestora a jeho životnosť. Ak je spotrebič zanesený, jeho funkcia klesá, čo znamená, že pri varení odsáva menej výparov.

Čistenie by sa malo skladať z 2 krokov – čistenia vonkajšieho plášťa digestora a jeho filtra. Nielen, že bude digestor vyzerať dobre, ale bude aj správne fungovať.

Ako vyčistiť digestor od mastnoty? Na vyčistenie vonkajšieho plášťa použi mäkkú handričku alebo špongiu, teplú vodu a saponát. Čistenie realizuj pravidelne, aspoň raz za mesiac, a to aj vtedy, ak digestor nepoužívaš každý deň. Aj vo vypnutom stave sa v ňom totiž usádza prax a nečistoty, ktoré neskôr pri jeho zapnutí dýchaš.

Čistenie filtra digestora sa líši podľa toho, z akého je materiálu. Kovový filter môžeš vyčistiť ručne v teplej vode alebo ho vložiť do umývačky riadu. Tento typ filtra nie je potrebné v priebehu používania meniť, vydrží po celú dobu životnosti digestora.

Textilný filter môžeš vyprať v rukách alebo práčke. Používaním sa opotrebuje, a tak je skôr či neskôr potrebná ich výmena.

Recirkulačné digestory obsahujú uhlíkový filter, ktorý môžeš vložiť do umývačky riadu alebo ho vyprať ručne. Odporúča sa ho meniť približne dvakrát za rok, keďže používaním sa opotrebúva a prestáva pohlcovať pachy.

__bulb
Ako si vybrať kvalitnú sedačku a kde majú najlepšie ceny?

K najväčšiemu komfortu v obývačke bez pochýb prispieva kvalitná sedačka. Uvažuješ o výmene starej za novú? V tomto článku nájdeš tipy, ktoré ti pomôžu pri nákupe.

Montáž digestora


Pri inštalácia digestora je prvým a najdôležitejším bodom jeho umiestnenia. Závisí od nej účinnosť odsávania výparov. Máš elektrický sporák? Digestor od neho umiestni 65 cm, v prípade plynového dodrž 75 cm vzdialenosť.

Samotné zapojenie závisí od druhu digestora. Recirkulačný digestor môžeš zavesiť pod hornú kuchynskú skrinku alebo kdekoľvek do priestoru nad sporák. Zariadenie potom stačí zapojiť do zásuvky.

Inštalácia digestoru s odťahom trvá o niečo dlhšie. Ako prvé je potrebné vyriešiť pripojenie digestora do komína alebo odťahovej vetracej šachty. Digestory väčšinou disponujú viacerými vývodmi, ten nevyužitý zaslep krytom. Ako sme spomínali vyššie článku, odporúčaná šírka odťahového potrubia je minimálne 120 mm.

Internetový obchod AndreaShop má bohatú ponuku tovaru vo všetkých kategóriách a sekcia digestorov nie je žiadnou výnimkou. Ktorý digestor si vyberieš?


Či si práve kúpila nehnuteľnosť alebo renovuješ svoje súčasné bývanie, veríme, že sme ti poradili a výber digestora bude teraz pre teba jednoduchší. A na záver ešte jeden tip, nezabudni využívať zľavové kupónyzľavy, aby si pri online nákupoch ušetrila.