Vedeli ste, že ľudia, ktorí si spievajú, sú ...

Vedeli ste, že ľudia, ktorí si spievajú, sú ...

Niekoľko vedeckých štúdií potvrdilo, že hudba a spievanie prinášajú do života ľudí viac šťastia. Chcete vedieť viac? Čítajte na blogu Vašekupóny.sk.


Spev ľudia poznali snáď odjakživa. Spievalo sa pri práci, doma na skrátenie dlhých večerov alebo deťom na dobrú noc. Vedeli ste však, že spievanie v akejkoľvek forme má priam liečebné účinky a navodzuje pocity šťastia?
 

Prospešné hormóny

 

Väčšina laickej verejnosti pripisuje činnosť hormónov najmä ženskému organizmu. Týka sa však aj mužov. Pri spievaní sme na tom vlastne rovnako. Spievanie zmenšuje svalové napätie a znižuje hladinu stresového hormónu kortizolu. Zároveň uvoľňuje endorfíny, známe hormóny šťastia. Vďaka tomu spev pôsobí ako prirodzené antidepresívum.

Skvelé je, že nemusíte byť výborný spevák s dokonalým hlasom. Výskumy dokázali, že pocit uspokojenia a terapeutické účinky spevu sa dostavia aj vtedy, keď nemáte práve zlato v hrdle.


Čo na to veda

Podľa viacerých výskumov spev výrazne zlepšuje kvalitu života. Pripisuje sa to zvýšenej hladine oxytocínu, ktorého produkcia pri spievaní rastie. Ten zmierňuje pocity úzkosti, stresu a depresie. Dokázala to aj štúdia z roku 1998 realizovaná v prostredí opatrovateľského domova, kde sa počas jedného mesiaca niekoľko ľudí zúčastnilo speváckeho programu.

Iný výskum realizovaný v Austrálii v roku 2008 dokázal, že práve speváci pôsobiaci v skupinách, resp. zboroch hodnotili svoju spokojnosť so životom v priemere vyššie ako ostatná verejnosť. Skupinové spievanie pôsobí na mnohých ľudí ako meditácia. Zbavuje ich pocitov smútku a osamelosti. S podobnými závermi prišiel aj profesor Graham Welch z Londýnskej univerzity, ktorý účinky spevu na ľudské zdravie skúmal 30 rokov.

Viacero štúdií dokázalo, že spievanie môže riešiť aj problémy so spánkom. Závisí to od toho, či pri spievaní používate správne dýchacie techniky. Tieto si potom prenášate aj do osobného života a pomáhajú nielen s kvalitou spánku, ale aj so slabou imunitou a inými fyzickými či psychickými problémami. Správne dýchanie rovná sa správne okysličenie mozgu a ostatných orgánov, vďaka čomu predchádzate mozgovým príhodám, kardiovaskulárnym, dýchacím a iným ťažkostiam.

Vedci na univerzite v Göteborgu zistili, že keď chorí ľudia spievajú spolu, tlkot ich sŕdc sa zosynchronizuje. Dokázalo sa tým, že spev má dramatický vplyv na variabilitu srdcovej frekvencie, ktorá je spojená so znížením rizika srdcových ochorení. Dá sa preto povedať, že upokojujúci účinok spievania je pre naše zdravie rovnako prospešný ako joga.

 

Závery?

Spievajte kedykoľvek a kdekoľvek - v zbore alebo sami doma, pri varení, v sprche, pri práci, cestou v aute... Akákoľvek spievanie vás privedie na iné myšlienky, zlepší náladu a ešte sa aj vyhnete infarktu. :)

Neváhajte a k spevu pridajte aj hudobný nástroj. Využite zľavové kupóny na hudobné nástroje - napríklad na kúpu svoje prvej gitary alebo klávesov a začnite spievať ešte dnes!