Toto je 5 tipov ako ušetriť pri nákupe vianočných darčekov

07.12.2017 Kristína Nakupovanie Zdielať
Toto je 5 tipov ako ušetriť pri nákupe vianočných darčekov

Vianoce sú najkrajším obdobím roka. Je to čas lásky, porozumenia a radosti, no v neposlednom rade aj čas, kedy naša peňaženka opäť raz poriadne zaplače. Nemusí to tak byť. Prečítajte si ako a kde môžete ušetriť.

 

Hoci by vianočné sviatky mali byť najmä o rodine, asi len málokto z nás si ich vie predstaviť  bez úhľadne zabalených a poukladaných balíčkov pod stromčekom. Darčeky k Vianociam skrátka neodmysliteľne patria rovnako ako aj kapor,  zemiakový šalát alebo tony sladkého pečiva. Vianoce však majú aj svoju odvrátenú stránku. Pod ligotavou pozlátkou sa neraz ukrýva dobre maskovaný stres, ktorý plynie v neposlednom rade aj z množstva (ne)plánovaných výdavkov. Veď napokon, priemerná slovenská domácnosť utratí na darčeky aj niekoľko stoviek eur. Poradíme vám zopár trikov, vďaka ktorým už nebudete musieť predať svoju obličku, či prežiť mesiac len o chlebe a vode :).
 

1. Stanovte si rozpočet

Vianoce sú nepochybne aj časom plánovania, minimálne by mali byť. Veď nakoniec, každý správny nákup začína práve poctivou prípravou. Spíšte si zoznam všetkých darčekov, ktoré plánujete zakúpiť, takto aspoň získate prehľad o cenách  a vyhnete sa impulzívnemu nakupovaniu, ktoré nikdy nerobí dobrotu (ani do supermarketov predsa nechodíte nakupovať hladní). Rovnako si stanovte rozpočet, a teda maximálnu hranicu, po ktorú ste ochotní pri nákupoch zájsť. Do zoznamu samozrejme okrem darčekov pripočítajte aj výdavky spojené s nákupom potravín, stromčeka a iných dekorácií.  Pozor, dôležité upozornenie na záver: Ak si už raz stanovíte sumu, nikdy ju neprekračujte, iba sa tak zbytočne zamotáte a už nebude cesty späť.

 

2. Využívajte zľavové kupóny

Ak chcete, aby vaše nákupy boli  čo najvýhodnejšie, určite navštívte rôzne kupónové weby a uvidíte, že niečo aj ušetríte. Napríklad portál Vašekupóny.sk má v talóne stovky výhodnýchch zliav, zľavových kupónov a kódov, vďaka ktorým budú vaše výdavky o niečo znesiteľnejšie. Na stránke dokonca práve teraz prebieha špeciálna akcia Zľavový adventný kalendár, kde môžete každý deň získať skvelú zľavu do vášho obľúbeného e-shopu. 

zľavový adventný kalendár vašekupóny.sk

Na stránke Vaše kupóny sa nachádza aj unikátny porovnávač zľavových kupónov, ktorý si určite zamilujete aj vy. V priebehu pár sekúnd vám totiž vyhľadá aktuálne najväčšie zľavy, ktoré má portál v ponuke. Stačí si len jednoducho zvoliť kategóriu, v ktorej chcete nakupovať a vybavené. 
 

3. Darčeky nakupujte priebežne

Do zoznamu sme zaradili aj radu, ktorá vám síce tento rok už veľmi nepomôže, no budúci padne celkom vhod. Minimálne stojí za pokus.  Skúšali ste už niekedy nakupovať darčeky priebežne počas celého roka? Šetrí to čas, peniaze a v neposlednom rade aj nervy. Výdavky si týmto spôsobom jednoducho rozdelíte do niekoľkých mesiacov a výsledná suma už toľko nezabolí. Tento spôsob nakupovania má však aj ďalšiu výhodu. Pri nákupoch totiž môžete využívať rôzne akcie ako je napríklad aj veľmi obľúbená Doprava zadarmo, či Black Friday, ktoré vám ušetria ďalšie peniaze navyše.

4. Vianoce v januári?

Urobiť to však môžete aj úplne opačne. Ak ste sa doteraz k nákupom nedokopali, už to ani nerobte. Nie, nenahovárame vás na smutné Vianoce bez darčekov, to by sme vám predsa neurobili :). Skúste sa však na to pozrieť z  úplne opačného konca. Prvé predvianočné zľavy ste už síce nestihli, ale čo tak zaútočiť na povianočné výpredaje? Ak nemáte v rodine malé deti, skúste si pod stromček tento rok výnimočne darovať len zopár drobností a tie hodnotnejšie si odložte na prvý januárový týždeň. Jednoduchá rovnica - viac zliav, viac darčekov!

5. Zabudnite na rýchle pôžičky

Na záver ešte jedna cenná rada. Hoci prichádza čas zvýšených výdavkov, treba stáť nohami pevne na zemi. Vyskakujte iba do takej miery, do akej si môžete dovoliť. Odolajte jablku pokušenia v podobe výhodnej vianočnej pôžičky a radšej sa uskromnite. Zopár dní radosti vám za to určite nestojí. Nezabúdajte, kde je pôžička, tam sú aj úroky a nie zrovna malé. Čakalo by vás niekoľko mesiacov splácania a často aj privysoké úroky, ktoré k spokojnému životu rozhodne nepotrebujete. Oveľa rozumnejším krokom je práve šetrenie. Skúste si radšej každý mesiac odkadať zopár eur bokom a uvidíte, že takto o rok vás vyhrávajúce vianočné koledy nerozladia.