Porovnali sme za teba: Kapsulový kávovar Dolce Gusto vs. Bosch Tassimo

Kapsulový kávovar pripravuje kávu.

Nevieš si bez šálky kávy predstaviť ani jeden deň? Potom ťa bude zaujímať, ako v našom porovnaní obstál kapsulový kávovar Dolce Gusto a Bosch Tassimo. V čom sa líšia?

Tekuté zlato, horká nádej či čierny elixír...všetky tieto metafory označujú kávu. Vyjadrujú jej silu, hodnotu a zdôrazňujú povzbudzujúci účinok. Na vlastnej koži ich poznajú predovšetkým milovníci kávy, ktorí už len pri pomyslení na ňu cítia jej omamnú vôňu.

Existujú však aj ľudia, ktorí kávu k životu jednoducho nepotrebujú. Ak čítaš tento článok, sme presvedčení, že sa pridávaš k nám, fanúšikom čierneho zlata, a chceš okrem iného vedieť, ako vybrať kávovar a akými parametrami disponujú vybrané kávovary porovnávaných značiek.

Ešte skôr, ako sa pustíš do čítania, neprehliadni perfektnú ponuku kávovarov na kapsule v internetovom obchode Okay. Pri takých cenách sa s nákupom určite neoplatí váhať.

__bulb
Predstavujeme e-shopy, v ktorých si vyberieš najlepšiu teplovzdušnú fritézu

Chceš pripravovať chutnejšie a zdravšie jedlo? Poradíme ti, ako vybrať najlepšiu teplovzdušnú fritézu a aj to, v akých e-shopoch ušetríš pri nákupe peniaze.

Prečo si kúpiť kávovar?


Ak si doma doteraz pripravuješ klasickú zalievanú kávu, no už dlhšie zvažuješ kúpu kávovaru, nasledujúce riadky ťa možno už naozaj presvedčia, prečo do neho investovať.

Príprava kávy pomocou kávovaru je v porovnaní s manuálnou prípravou kávy nielen rýchlejšia, ale aj pohodlnejšia. Pri kávovaroch máš na výber množstvo druhov káv, čo ti dáva priestor objavovať nové chute a striedať ich podľa svojho uváženia. Jednoducho, chuťový zážitok je pri kapsulách alebo zrnkovej káve do kávovaru neporovnateľný ako s tým pri zalievanej káve.

Ďalším dôvodom je, že kávu ako z kaviarne si môžeš vychutnať v pohodlí domova, kedykoľvek budeš chcieť. A to samozrejme prospeje aj tvojej peňaženke, pretože príprava takejto kávy doma ťa bude stáť menej peňazí ako návšteva kaviarne v meste.
 

Prečo si kúpiť kapsulový kávovar?


Po technologickej stránke ide o veľmi jednoduché zariadenie, ktoré však vďaka automatizácii dokáže pripraviť obľúbený nápoj jednoducho a rýchlo. Prípravu kávy prostredníctvom kapsulového kávovaru môžeme označiť za „čistú“, keďže pri nej nemanipuluješ s kávovými zrnami, nemusíš ich dosýpať a riešiť správny pomer.

Namiesto toho si len kúpiš kompatibilné kapsuly s tvojím zariadením, vybranú kapsulu vložíš dnu a stlačením gombíka si pripravíš svoj obľúbený nápoj. Ale nemusíš si pripraviť len kávu, máš omnoho širšie možnosti. Existujú tiež kapsuly s horúcou čokoládou, kakaom či ľadovým čajom.

Na druhej strane je potrebné povedať, že časté kupovanie kapsúl môže byť finančne nákladnejšie ako kúpa jedného veľkého balenia mletej kávy. To, ako často budeš musieť kapsule kupovať, záleží od spotreby. Väčšina balíkov obsahuje kapsuly na prípravu 16 nápojov. 

Zatiaľ, čo niektoré zariadenia si potrebné množstvo vody odčítajú zo samotnej kapsule, pri iných musíš množstvo potrebnej vody manuálne nastaviť. Po urobení kávy len vyberieš zo zariadenia kapsulu a môžeš si vychutnať šálku čerstvej a chutnej kávy podľa tvojho výberu.

A pozitívne je aj to, že ceny za kapsulové kávovary sa pohybujú pod 100 €, takže si ho môže dovoliť kúpiť aj rodina s nižším rozpočtom.

Žena pripravuje kávu na kávovare.Autor: Meruyert Gonullu (Pexels)

 

Kapsulový kávovar Dolce Gusto vs. Bosch Tassimo


Prvý kávový produkt uviedla spoločnosť Nestlé na trh pod značkou Nescafé už v roku 1938. Odvtedy postupne rozširovala svoju ponuku o nové kávové produkty. A o niekoľko desiatok rokov neskôr, konkrétne v roku 2006, si zákazníci mohli po prvý raz kúpiť kapsulový kávovar Dolce Gusto vyhotovený pod značkou Nescafé. A dnes patrí k najznámejším na celom svete a je jednotkou v rebríčkoch najpredávanejších produktov v danej kategórii.

Mimochodom, vieš, čo „Dolce Gusto“ znamená? V taliančine je to „sladká chuť.“ Výrobca teda už samotným názvom zákazníkom napovedá, že na šálkach s nápojmi z tohto kávovaru si výborne pochutnajú.

Kávovar i kapsule prešli od svojho vzniku obrovským vývojom. Preto si dnes užívatelia môžu pripraviť okrem kávy i čokoládu a studené nápoje. Ide približne o 30 a viac kávových i nekávových nápojov. A niektoré kávovary disponujú okrem mnohých praktických funkcií napríklad možnosťou ovládania prostredníctvom mobilnej aplikácie.

Manuálne nastavenie množstva vody považujú niektorí zákazníci za výhodu a iní za nevýhodu. Čo na to hovoríš ty?

Pravidelné čistenie by malo byť samozrejmosťou po každej príprave nápoja. Na väčšie čistenie – nutnosť odstrániť vodný kameň ťa kávovar Dolce Gusto upozorní sám. Na odvápnenie použi špeciálny roztok na odvápňovanie a nalej ho namiesto vody a do držiaka na kapsulu vlož na to určený čistiaci prvok. Po zapnutí kávovaru sa roztokom prečistia všetky vnútorné časti. Tento proces sa odporúča opakovať približne každé 3 mesiace, alebo podľa frekvencie používania.

__bulb
Ako vybrať umývačku riadu a kde majú najlepšie ceny?

Nie je ručné umývanie riadov tvojou najobľúbenejšou činnosťou? Máme pre teba riešenie a poradíme ti, ako vybrať umývačku riadu a kde sa oplatí nakupovať.


Jeho konkurenta v tomto článku, kapsulový kávovar Tassimo, vyrábaného pod značkou Bosch takisto definuje precízna a kvalitná výroba, vďaka čomu sa môžeš spoľahnúť na výkonné zariadenie, ktoré ti pripraví lahodnú šálku kávy. A nielen jednu, ale najrôznejšie druhy kávy a príchutí či iných nápojov.

Tassimo kávovary disponujú technológiou s názvom Intellibrew. Čo zabezpečuje? Po vložení kapsuly a stačení tlačidla už musíš iba čakať na svoju šálku kávy. O celú prípravu sa postará sám kávovar. Vďaka technológii kávovar prečíta čiarový kód uvedený na kapsule, nastaví teplotu i množstvo vody a pripraví ju presne tak, ako má. Všetky nápoje teda pripravíš stlačením jediného tlačidla, pričom si môžeš byť istá, že budú presne v takej kvalite, v akej majú byť.

Pod značkou Tassimo nájdeš špeciálne vyrobené kapsuly kompatibilné s týmito kávovarmi, označenými ako T DISC.

A čo údržba? Čistenie kávovaru nepotrvá dlho vďaka servisnému T DISC s automatickým programom na vyčistenie a odvápnenie.
 

Pohár s kávou.
Autor: Demi DeHerrera (Unsplash)

 

Kľúčové parametre pri kúpe kapsulového kávovaru


Pri kúpe kávovaru je pre mnohých najdôležitejšia jeho veľkosť a vzhľad, aby bol v kuchyni praktický a pekný. No pre spokojnosť s jeho fungovaním a prípravou kávy je potrebné dbať na viaceré parametre. Medzi najdôležitejšie patrí parný tlak, príkon, rozmery a hmotnosť, objem nádržky na vodu, kompatibilita, funkcie a v neposlednom rade dizajn a cena.

Spomínané parametre prenesieme v nasledujúcich riadkoch aj na konkrétne porovnávané modely vybraných značiek. Rozhodli sme sa porovnať modely Nescafé Dolce Gusto Mini Me a Bosch Tassimo Happy. Popularitu oboch modelov vyjadruje vysoké percentuálne hodnotenie spokojnosti zákazníkov v rôznych e-shopoch.

 

Parný tlak


Chceš si pochutnať na naozaj kvalitnej šálke kávy? Môžeš aj pri kúpe malého kapsulového kávovaru. Dôležité však je, aby mal dostatočne vysoký parný tlak. Platí, že čím je parný tlak vyšší, tým lepšiu kávu ti kávovaru pripraví.

Parný tlak sa vyjadruje v baroch. Kávovary, ktoré majú okolo 3 barov, pripravia kávu so slabšou a menej výraznou chuťou. Na chuťovo vyvážené espresso musí mať kávovar minimálne 9 až 15 barov. Hodnota barov však súvisí s druhom pripravovaných káv, pretože na niektoré sú aj 4 bary absolútne dostačujúce.

Aký parný tlak majú naše porovnávané modely kávovarov na kapsule? Parný tlak kávovaru Nescafé Dolce Gusto Mini Me je skvelých 15 barov, pričom jeho konkurent Bosch Tassimo Happy má len 3,3 baru.


Príkon


Ďalším veľmi dôležitým parametrom je príkon, pod ktorým rozumieme, aký rýchly je ohrev a ako dlho trvá príprava nápoja. Väčšinou sa príkon kávovarov na kapsule pohybuje medzi 1200 až 1600 wattov.

Príkon kávovaru Nescafé Dolce Gusto Mini Me je 1500 W a kávovaru Bosch Tassimo Happy 1400 W. V prípade oboch je teda rýchlosť ohrevu veľmi dobrá.
 

Šálka kávy, rastlina.
Autor:  Viktoria Alipatova (Pexels)

Máš predstavu, aký kávovar by si chcela? Otvor si ponuku internetového obchodu AndreaShop, nakupuj a užívaj si pohodové chvíle so šálkou obľúbenej kávy.

Rozmery a hmotnosť


Kompaktné rozmery a nízka hmotnosť sú charakteristikami oboch porovnávaných modelov. Veď posúď sama.

Kávovar od Nescafé s rozmermi 16 cm x 31 cm x 24 cm váži necelé 3 kilogramy. A jeho konkurent od značky Bosch má 17,5 cm x 26, 5 cm x 30,5 cm a necelé 2 kilogramy. Manipulácia s nimi bude veľmi jednoduchá a na kuchynskej linke zaberú minimum miesta.
 

Objem nádržky na vodu


Veľmi malá nádržka na vodu by mohla byť obmedzujúcim parametrom pri potrebe urobiť viac nápojov v krátkom čase. Na druhej strane mysli na to, že sa s rastúcim objemom nádržky zväčšuje aj objem aj veľkosť kávovaru. Vyber si taký, ktorý ti vyhovuje objemom nádržky i veľkosťou.

Objem nádržiek na vodu sa pohybuje od 0,6 l až po 1,4 l a užitočné je, ak je nádržka priehľadná a vidíš zostatok vody. Aký je objem nádržky v prípade porovnávaných kapsulových kávovarov?

Nescafé Dolce Gusto Mini Me ponúka možnosť nastavenia množstva vody pri robení kávy a jeho nádoba na vodu má 0,8 l. Zvoliť tiež môžeš, či chceš na vybraný nápoj horúcu alebo studenú vodu.

V prípade kávovaru Bosch Tassimo Happy je dostupná 0,7 nádoba na vodu. Množstvo vody a jej teplotu nie je možné regulovať, volí ich sám kávovar podľa danej kapsuly.

Ani jeden z týchto kávovarov nemá zásobník na mlieko.

K perfektnej príprave kávy nepotrebuješ len kávovar, ale aj tie správne hrnčeky a šálky. Všetky potrebné na rôzne druhy káv nájdeš v e-shope Tescoma.

Kompatibilita a funkcie


Mnohé kapsulové kávovary dokážu viac, ako iba pripraviť kávu z kapsule. Niektoré disponujú napríklad napeňovačom mlieka pre lahodné cappuccino, iné majú zásobník na použité kapsuly a ďalšie kávovary sa zase automaticky postarajú o čistenie a odvápnenie.

Počula si už o funkcii nahrievania šálok? Potešia sa jej tí, ktorí si chcú teplú kávu vychutnávať čo najdlhšie.

Obľúbenou je funkcia rozpoznávania kapsúl. Takýto kávovar sám nastaví množstvo a teplotu vody i správny tlak.

A čo režim na úsporu energie? Vďaka nemu sa kávovar pripraví do prevádzky vo veľmi krátkom čase (cca za 30 sekúnd) a keď zaznamená nečinnosť, sám sa vypne (zvyčajne po 5 minútach).

Pri výbere ber ohľad aj na kompatibilitu zariadenia s inými značkami kapsúl. To ti umožní pripraviť si ešte viac druhov lahodných nápojov.
 

Žena drží v rukách kapsule do kávovaru.
Autor: KOUS9 STUDIO (Unsplash)
 

Nescafé Dolce Gusto Mini Me sa môže pochváliť možnosťou nastavenia horúcej alebo studenej vody, automatickým vypnutím, ale aj svojou kompatibilitou s rôznymi kapsulami od najrôznejších výrobcov. Samozrejme, Nescafé má svoje originálne kapsuly, no ak ich práve nebudeš mať k dispozícii, môžeš použiť aj iné.

Pre pohodlné používanie si dokonca môžeš nastaviť podstavce v 3 rôznych úrovniach. Čo sa ale týka používania, dôležité je povedať, že kávovar pri príprave nápojov mierne hučí a vznikajú vibrácie. Nie je to však nič, čo by ťa pri príprave nápoja obmedzovalo.

Napeňovačom mlieka ani nádobou na použité kapsuly nedisponuje.

__bulb
Ako a kde kúpiť najlepšiu rúru na pečenie?

Plnohodnotná kuchyňa sa bez rúry na pečenie jednoducho nezaobíde. Ktorá rúra na pečenie bude pre teba tá najlepšia? S jej výberom ti pomôžu informácie v našom článku.

Kávovar Bosch Tassimo Happy vyniká svojou osobitou technológiou s názvom Intellibrew, vďaka ktorej dokáže skrátiť čas prípravy a zvýšiť komfort prípravy. Kávovar na originálnych Tassimo kapsulách prečíta kód a sám nastaví množstvo vody i potrebnú teplotu.

Pri príprave nápojov je kávovar tichý a spôsobuje len minimálne vibrácie.

Automatické vypnutie, automatické odvápňovanie a nastaviteľný podstavec sú pri ňom samozrejmosťou. Naopak, zásobník na použité kapsuly a napeňovač mlieka nie sú jeho súčasťou.

 

Dizajn a cena


Vzhľad oboch porovnávaných modelov kávovarov môžeme hodnotiť ako elegantný a moderný. Navyše nákup uľahčuje možnosť vybrať si také farebné prevedenie, ktoré najlepšie korešponduje s tvojou kuchyňou a jej vybavením.

Nescafé Dolge Gusto Mini Me je dostupný sivo-čiernom, sivo-bielom, červeno-čiernom a červeno bielom prevedení. Zaplatíš za neho približne 75 €.

Bosch Tassimo Happy si môžeš kúpiť v krémovej, ružovej a čiernej farbe. Dostupný je aj v červenom prevedení s bielymi prvkami a čiernom prevedení s červenými prvkami. Tento kávovar ti z bankového účtu zoberie len cca 35 €.

 

Zhrnutie porovnania kávovarov na kapsule Nescafé Dolce Gusto Mini Me a Bosch Tassimo Happy


Páčia sa ti vlastnosti jedného zo spomínaných kávovarov? Pre uľahčenie výberu sme ti na záver pripravili zhrňujúcu tabuľku so spomínanými parametrami.

Porovnanie parametrov Nescafe Dolce Gusto Mini Me a Bosch Tassimo Happy.

 

Ako môžeš vidieť, medzi modelmi sú v parametroch určité rozdiely. No aj napriek tomu môžeme povedať, že obe zariadenia sú výkonné a za skvelú cenu. Veď už do 100 € môžeš mať kvalitný kávovar na kapsule, a to je skvelé, však?

Sme presvedčení, že už veľmi rýchlo po kúpe sa kávovar stane obľúbeným spotrebičom celej rodiny, teda minimálne tej časti, ktorá nedá na lahodnú šálku kávy dopustiť.