Nedokážete odolať nočnému hodovaniu? Možno ani nemusíte

25.09.2017 Kristína Rodina Zdielať
Nedokážete odolať nočnému hodovaniu? Možno ani nemusíte

Čo je pravdy na tom, že jedenie v noci je nezdravé? Ste zástancom alebo odporcom tohto názoru? Prečítajte si fakty o večernom jedení na Vašekupóny.sk.



V otázke stravovania sa delíme na dve základné skupiny. Do prvej patria tí, ktorí majú radi veľké sýte raňajky a jedia hlavne v prvej polovici dňa. Večer potom nemajú až takú potrebu jesť ako tí druhí, ktorí raňajky vynechávajú a obľubujú skôr výdatné večere a nočné vyjedanie chladničky. Väčšina z nás sa domnieva, že správnejší je skôr prvý spôsob. Je však jedenie v neskorších hodinách naozaj nezdravé a spôsobuje priberanie?


Prekvapivé zistenia

V ostatných rokoch prebehlo hneď niekoľko zaujímavých výskumov porovnávajúcich „denných“ a „nočných“ stravníkov. Jeden takýto šesťmesačný výskum uskutočnený vedcami v Izraeli dokázal, že ľudia, ktorí často jedia po 20. hodine večer, si počas sledovaného obdobia viac vychutnali svoje jedlo a pri snahe upraviť svoju váhu stratili o 10,5 % viac telesného tuku a celkovo o 11 % viac hmotnosti.

Potvrdzujú to tiež vyjadrenia viacerých odborníkov na výživu, ktorí tvrdia, že nie je dôležité, kedy jeme, ale čo a koľko skonzumujeme. Denná či nočná hodina v skutočnosti nezohráva veľkú úlohu pri priberaní, resp. chudnutí. Kľúčovým faktorom je počet kalórií. Keď chceme znížiť svoju hmotnosť, musíme spáliť viac kalórií, ako prijmeme. Druhým dôležitým faktorom je teda pohyb. Platí, že za 70-80 % úspechu je práve cvičenie a pohyb ako taký. O zvyšok sa postará správne zostavený jedálniček. Dobrým pomocníkom sú aj výživové doplnky. Ak viete, aké vitamíny, minerály a proteíny sú pre vás ideálne, pomocou zľavových kupónov môžete pri ich kúpe ušetriť až 40 %.


Čo jesť a nepribrať

Naše telo pracuje nonstop. Potrebuje teda stály prísun živín, a ani nočné jedenie preto nemusí byť apriori zlé. Musíme len vedieť, čo je vhodné a čo nie. Napríklad jedenie tých správnych proteínov nám môže pomôcť vybudovať svalovú hmotu počas spánku. Také sa nachádzajú napríklad v obľúbených gréckych jogurtoch. Potraviny s nízkym glykemickým indexom konzumované večer zasa pomáhajú udržať pod kontrolou hladinu cukru v krvi počas nasledujúceho dňa. Takýmito sú napríklad čierna fazuľa, šošovica, zelená zelenina, chudé kuracie či hovädzie mäso alebo losos.

Zdravá strava Vašekupóny.sk

Nemusíte sa báť ani orechov. Pistácie obsahujú prospešnú vlákninu, biotín, vitamín B6, nenasýtené tuky a mnoho iných látok, ktoré tvoria správnu cestu k zdravej výžive. Podobne mandle a tekvicové semiačka sú výborným zdrojom horčíka, ktorý znižuje riziko kardiovaskulárnych chorôb.

Ste typ, čo nevydrží bez sladkostí? Aj pre vás existuje riešenie. Mliečnu čokoládu nahraďte tmavou. Kvalitná čokoláda znižuje krvný tlak a obsahuje veľa antioxidantov. Musí mať však aspoň 70 % obsahu kakaa. Iným nekalorickým variantom je ovocie. Najmä mango, jahody, maliny, čučoriedky či banány. Väčšina z nich tiež obsahuje antioxidanty, ktoré napomáhajú správnej činnosti srdca a mozgovým funkciám. Môžete ich jesť len tak alebo si z nich pripraviť niečo chutné. Napríklad krém z manga a kokosového mlieka je lahodný a predstavuje zdraví spôsob maškrtenia aj vo večerných hodinách.