Lyofilizované ovocie a zelenina. Viete, čo to je?

08.12.2017 Kristína Rodina Zdielať
Lyofilizované ovocie a zelenina. Viete, čo to je?

Viete, čo sa ukrýva sa pojmom lyofilizácia? Lyofilizované ovocie a zeleninu možno konzumujete každý deň. Aj keď ste alergik. Čítajte viac na Vašekupóny.sk.


Lyofilizované potraviny sú potraviny sušené mrazom. Lyfolizáciou sa vyrábajú mnohé doplnky výživy z brusníc, arónie, medicinálnych húb a ďalšie. Týmto procesom sa dá však sušiť aj ovocie a zelenina vcelku. Sušenie mrazom zabezpečí, že potraviny si uchovávajú rovnaké nutričné hodnoty ako čerstvé. Minimalizuje straty vitamínov, minerálov a ostatných látok a uchováva si svoju chuť i arómu.
 

 

Ako prebieha lyofilizácia?

Lyofilizovať sa dá prakticky všetko, najčastejšie však sa však tento proces používa u ovocia a zeleniny. Pri sušení mrazom sa potraviny najskôr šokovo zmrazia na teplotu -80 °C a následne sa sušia pri veľmi nízkom tlaku, pričom sa odparujú tekutiny. Odparenie vody zároveň znemožňuje množenie baktérií, čo vedie k prirodzenej konzervácii.
 

ovocie vašekupóny.sk


Celý proces trvá približne 10 až 24 hodín. Potraviny pri ňom strácajú asi 90 % svojej hmotnosti. Potraviny si po lyofilizácii zachovajú farbu aj chuť. Vzhľadom na to, že prichádzajú o významný podiel vody, zmenia z mäkkých a šťavnatých na chrumkavé. Na rozdiel od “klasického” sušenia teplom si uchovávajú väčšinu antioxidantov, minerálov i vitamínov.

 

Je lyofilizácia novinka?

Vlastne nie. Možno neuveríte, ale počiatky sušenia mrazom siahajú až do dôb ríše Inkov - teda približne do roku 1250 pred naším letopočtom. Nízke nočné teploty a nízky tlak na horách spôsobili, že nazbierané plodiny pomaly vysychali. Neskôr sa tento proces používal počas druhej svetovej vojny, kedy sa na front posielalo lyofilizované krvné sérum, ktoré dlho vydržalo a ľahko sa skladovalo. Lyofilizované jedlo sa objavovalo aj v amerických domácich krytoch v dobe studenej vojny. Aj prvé vesmírne lety mali na palube lyofilizované potraviny. Dnes sa okrem potravín mrazom sušia napríklad aj kvety, ale i mnoho druhov instantných káv.

 

Lyofilizované potraviny aj pre alergikov

Výskumy preukázali, že používanie lyofilizovaných práškov má pozitívny vplyv aj na ľudí, ktorí trpia potravinovými alergiami. Najviac alergických reakcií na ovocie a zeleninu vzniká po bezprostrednom kontakte s nimi alebo ich požití. V porovnaní s čerstvým ovocím a zeleninou však lyofilizované potraviny vykazujú lepšiu znášanlivosť.

K dispozícii sú tiež rôzne lyofilizované prášky s príchuťami, ktoré sú vhodné do smoothies, nátierok a podobne. Lyofilizované potraviny si teraz môžete dopriať aj so zľavou s kupónmi v obchode Babičkinazáhrada.sk.