Chcete ušetriť? Naučte sa nakupovať ekologicky

zena-muz-v-zahrade-zelenina

Viete, čo je to ekologické nakupovanie? Prečo je tento spôsob šetrenia mimoriadne efektívny a ako dosiahnuť, aby sa z neho stal životný štýl?

Každým dňom si začíname čoraz viac uvedomovať, čo spôsobuje aktuálna klimatická kríza. Vysoké horúčavy, extrémne suchá i množstvo nepredvídateľných prírodných katastrof. Aj to sú dôvody, prečo stále viac ľudí hľadá spôsoby, ako žiť ekologickejšie a udržateľnejšie.

Nemusíte robiť veľké zmeny, aby ste svojou troškou prispeli k zdravšiemu životnému prostrediu. Úplne postačí malá obmena v rámci vášho životného štýlu. Napríklad aj v nakupovaní.

eco-zero-aste-nakupovane

Pranie je zvyčajne posledným krokom v zmene k ekologickému a udržateľnejšiemu životnému štýlu. My vám ale poradíme, kde začať.

Čo je to ekologické nakupovanie?

 

Ekologické nakupovanie v sebe zahŕňa viacero oblastí. Môže ísť napríklad o vedomý nákup potravín či produktov lokálnej výroby. Ekologické je aj používanie recyklovaných produktov alebo bezodpadové hospodárenie v domácnosti. Práve takýmito spôsobmi môžete prejaviť vašu environmentálnu zodpovednosť.

Prvým krokom k tomuto cieľu je bezodpadová domácnosť, respektíve redukcia odpadu v domácnosti. Aké produkty zahŕňa? Medzi ich hlavné charakteristiky patria produkty:

__check

 

minimálny podiel obalu

__check

 

vyrobené z udržateľných zdrojov

__check

 

nízka uhlíková stopa

__check

 

vysoká kvalita

__check

 

nízka spotreba energie

eco-nakupna-taska-platena-sietkovana

Vedeli ste, že priemerná spotreba pitnej vody predstavuje približne 100 litrov na 1 Slováka? Horúci kúpeľ, pustená voda pri umývaní zubov či časté pranie sú naše najväčšie prehrešky. Ako ušetriť za vodu v domácnosti?

Ekologické aj ekonomické

 

Je ale ekologické nakupovanie aj ekonomické? Ekologické nakupovanie môže byť zároveň aj ekonomické. Máme pre vás niekoľko tipov, ako tieto dva parametre jednoducho skĺbiť.

1

Zero waste nákupy – táto filozofia uprednostňuje nákupy s nulovým odpadom. Prídete tu s vlastnými nádobami, ktoré si naplníte a odvážite. Platíte teda iba za samotný produkt, nie za obal. Produkujete menej odpadu, recyklujete staré sklenené, plastové či látkové obaly a kupujete len to, čo naozaj potrebujete.

2

Kvalita nie kvantita – nízke ceny produktov sú mimoriadne lákavé. Avšak, zamyslite sa nad tým, aká je ich trvácnosť. Čo je lepšie, kúpiť lacný a nekvalitný produkt na 1 – 2 roky alebo kvalitný a drahší, ktorí vydrží 5 – 10 rokov?

3

Nakupujte lokálne – spôsob výroby, spracovanie a preprava sú dôležitými parametrami v rámci ekologického nakupovania. Určujú mieru vyprodukovanej uhlíkovej stopy jednotlivých produktov. A práve to je dôvod, prečo voliť radšej lokálne a sezónne suroviny. Navyše, podporíte tak domáci trh.

zero-waste-nakupovanie-obchod

Zvyšovanie životných nákladov nás neustále núti prehodnocovať naše výdavky. Ako ušetriť v domácnosti, keď tieto výdavky predstavujú značnú časť rodinného rozpočtu?

Recyklujte a upcyklujte

 

Je pre vás nakupovanie koníčkom alebo spôsobom, ako potešiť seba i ostatných? V prvom rade si však položte niekoľko základných otázok:

Potrebujete danú vec?
Budete ju reálne používať?
Ako často ju budete používať?
Môžete ju využiť na viaceré účely?
Kúpili by ste si ju, aj keby nebola v zľave?

Následne si urobte prieskum trhu a vyberajte si produkty z udržateľných obchodov. Tie využívajú všetky možné prostriedky k minimalizácii uhlíkovej stopy. Či už je to etická výroba, ekologická doprava či takmer zero waste balenie. Pozorne skontrolujte, či je daný obchod naozaj udržateľný, aby ste zbytočne nepodľahli greenwashingu.

eco-kupelna-toaletny-papier-kefky

Nakupujte v second handoch

 

Sekáče, blšie trhy, swapy či burzy vecí sú ideálnym spôsobom, ako dať veciam druhú šancu. Okrem ekologického aspektu majú aj pridanú hodnotu – príbeh. Často sú to zberateľské, vintage alebo lokálne vyrobené kúsky charakteristické svojou originalitou. Recyklovaným oblečením, nábytkom či úžitkovými vecami z druhej ruky tak šetríte nielen prírodu, ale aj vašu peňaženku.

 

Ekologické online nakupovanie

 

Po dvojročnom období lockdownu a pandémie sa do veľkej miery spopularizovalo online nakupovanie. Aj keď sa to na prvý pohľad nezdá, aj to má negatívny vplyv na životné prostredie.

minimalisticky-satnik-ekologicka-moda

Keďže ale žijeme v konzumnom svete, nechajme utopickú víziu sveta bez nakupovania tak. Radšej sa pozrime, ako nakupovať ekologicky a udržateľnejšie v online priestore. Tu je niekoľko jednoduchých tipov, ako na to:

__check

Nakupujte v skupinách – ak kúpite viac položiek naraz, predajcovia vám ich pošlú v jednej dodávke a jednom obale. Znížite tak počet jázd kuriéra i množstvo obalu zo separátnych položiek.

__check

Dbajte na udržateľnosť – vyhnite sa expresnému doručeniu, ktoré znemožňuje predajcom efektívne zoskupovať zásielky. Ak je to možné, vyberajte ekologické možnosti dopravy – bicykel, vlak, kolobežka či elektromobil.

__check

Nakupujte v zelených obchodoch – skontrolujte pravosť udržateľnej certifikácie. Vyberajte spoločnosti s etickou výrobou, ekologickou dopravou a minimalistickým balením.

__check

Nevyberajte vrátenie zadarmo – je síce veľkým lákadlom, ale väčšina vrátených zásielok končí na skládkach odpadov. Spoplatnená doprava nás núti premýšľať nad nákupom a robiť uvedomelé rozhodnutia.

Ekologické tipy pre domácnosť z našich článkov

__fire
Ako na triedenie odpadu? Toto je kompletný návod

Snažíte sa pristupovať svedomito k triedeniu odpadu? Pri niektorých špecifických druhoch odpadu si jednoducho nevieme dať rady. Tento návod vám však pomôže.

__bulb
Solárne panely – výhody, nevýhody a dotácie

Solárne panely sú momentálne veľkým hitom a čoraz viac sa dostávajú do popredia. Čo všetko by ste mali vedieť pred ich kúpou?

__bulb
Ako ušetriť na strave a neminúť celú výplatu?

Ako si dopriať kvalitné jedlo, ktoré nezaťaží našu peňaženku? Tu je 7 tipov, ako ušetriť a dobre sa najesť!