Ako neprerobiť na poistení auta

02.10.2017 Kristína Poistenie Zdielať
Ako neprerobiť na poistení auta

Zisťujete práve, kde by vaše auto poistili najvýhodnejšie? My vám poradíme. Čítajte na blogu Vašekupóny.sk a využite zľavové kupóny aj na poistenie svojho auta!

 

V zásade rozoznávame dve hlavné kategórie poistenia motorových vozidiel - poistné zmluvné poistenie a havarijné poistenie. Aké máte možnosti ušetriť?


Poistné zmluvné poistenie (PZP)

Toto poistenie je zo zákona povinné pre každého držiteľa (prípadne vlastníka, prevádzkovateľa či nájomcu) motorového vozidla. Ide vlastne o zmluvné poistenie zodpovednosti za škodu spôsobenú prevádzkou motorového vozidla. Ak teda svojím autom spôsobíte škody na cudzom vozidle alebo inom majetku na cestách, mali by byť uhradené práve z tohto poistenia.

zľava na poistenie auta Vašekupóny.sk

Hoci pri stanovení výšky poistného zohľadňujú poisťovne podobné parametre - najčastejšie objem motora, technický stav vozidla a vašu škodovú históriu, jeho výška sa v jednotlivých poisťovniach líši. Ako teda môžete získať najnižšie poistné?

- Porovnávajte. Porovnajte si ceny vo viacerých poisťovniach. Porovnávače poistného nájdete aj na internete, radšej si však vyžiadajte ponuky od viacerých poisťovní sami. Len v takom prípade poisťovňa zohľadní všetky záležitosti, ktoré sa týkajú priamo vás, a dokáže vám aj priamo ponúknuť zľavu z výšky poistného.

- Zistite si oficiálne zľavy. Poisťovne ponúkajú širokú škálu zliav - od odmeny za bezškodový priebeh, cez váš vek či zľavy pre zdravotne postihnutých. Výška zľavy je u každej poisťovne iná, zistite si teda, ktorá sa týka vás a bude pre vás najvýhodnejšia.

- Vyjednávajte. Aj keď vám vaša poisťovňa stanoví sumu poistného, konečná suma sa dá ešte väčšinou znížiť. Najmä vtedy, ak máte v ruke nižšiu ponuku od konkurenčnej poisťovne.

- Poistite sa online. Viaceré poisťovne poskytujú zľavu na poistenie až do výšky 20 %.

- Plaťte naraz. Poistné sa spravidla uzatvára na rok, výhodnejšiu cenu však získate, ak toto poistné zaplatíte naraz a nerozložíte si platby rovnomerne počas roka.

Okrem toho máte ešte ďalšie možnosti. Viaceré poisťovne poskytujú zľavu napríklad v prípade, ak sa rozhodnete pre spoluúčasť. V tomto prípade si však treba premyslieť, či výška zľavy naozaj stojí za to, aby ste v prípade nehody spoluúčasť naozaj uhradili.

 

Havarijné poistenie

Predmetom havarijného poistenia sú nielen nehody, aj krádež auta či jeho príslušenstva, poškodenie alebo zničenie vášho auta v dôsledku živelnej pohromy alebo vandalizmu. Pri havarijnom poistení môžete v zásade postupovať rovnakým spôsobom ako pri PZP. Navyše ešte jedna rada: Objednajte si havarijné poistenie tam, kde máte aj PZP. Poisťovne vám poskytnú zľavu, ak uzatvárate havarijné poistenie spolu s povinným zmluvným poistením.

A navyše, okrem všetkých týchto možností máte ešte jednu. Využite pri poistení svojho auta zľavové kupóny. Možno ste nad takouto možnosťou ešte doteraz neuvažovali, ale aj zľavový kupón vám pri poistení auta môže ušetriť nemalé prostriedky.